Zwangerschap & bevalling

Zwangerschap en bevalling

Deze special gaat over zwangerschap en bevalling. Over het algemeen heeft de vrouw één vruchtbare periode per maand. De man produceert in dezelfde periode miljarden zaadcellen. Bij iedere zaadlozing wordt 1-5 milliliter zaadvocht uitgestoten dat gemiddeld 500 miljoen zaadcellen bevat. Vanaf de conceptie -dat is het moment dat de eicel en de zaadcel met elkaar samensmelten- vangt de zwangerschap aan. Het genetisch materiaal van vader en moeder versmelt en groeit uit tot een nieuw, genetisch uniek individu. De moeder levert een voedende en beschermende omgeving, alwaar het ongeboren kind kan groeien totdat het geboren wordt en aan een eigen bestaan begint. Innesteling

In de eileider (de tuba) vindt de samensmelting plaats van de eicel met de zaadcel. Samen vormen zij de zygote, welke uit één cel bestaat. Deze deelt zich vele malen en er ontstaat een duidelijk herkenbaar en goed afgegrensd klompje cellen. De vrucht wordt in dit stadium blastula genoemd. Deze verplaatst zich van de eileider naar de baarmoeder en op of rond de vijfde dag nadat de bevruchting heeft plaatsgevonden, hecht de blastula zich vast aan het goed doorbloede slijmvlies van de baarmoederwand. Dit proces noemt men innesteling of nidatie. Een deel van de blastula groeit uit tot het embryo -zo wordt het ongeboren kind in de eerste acht weken genoemd- en het andere deel wordt de moederkoek of placenta.

De ontwikkeling van een nieuw leven

De zwangerschap kent drie stadia, ook wel trimesters genoemd. Deze duren allemaal drie maanden. Elk trimester heeft zijn eigen belangrijke mijlpalen in de ontwikkeling en groei van de baby. ook kent elk trimester specifieke veranderingen in het lichaam van de moeder. Het eerste trimester is de meest kwetsbare periode. In deze fase van de zwangerschap worden alle belangrijke organen en systemen aangelegd. Tijdens het tweede en derde trimester, is de foetus volledig gevormd en groeit en rijpt het snel. Dit kan bij de moeder klachten als kortademigheid veroorzaken, doordat haar longen in het gedrang komen. Ook kunnen er tijdens de zwangerschap andere klachten optreden, welke we in een apart artikel zullen behandelen. Tijdens het derde trimester maakt de baby een groeispurt. De trimesters zijn als volgt verdeeld:

  • eerste trimester: 0 - 12 weken
  • tweede trimester: 12 - 24 weken
  • derde trimester: 24 - 40 weken

Na acht weken zijn alle voor het leven noodzakelijke organen -zoals hart en hersenen- aangelegd en vanaf dat moment wordt het ongeboren kind een foetus genoemd. In de 32 weken die nog zullen volgen, rijpen de organen en weefsels verder. De hersenen worden ook vroeg in de zwangerschap gevormd en gaan de gehele zwangerschap door met groeien en ontwikkelen, maar ook in de vroege kinderjaren gaat dit proces door. Tegen het einde van de tweede maand beginnen armen, benen, vingers en tenen zich te ontwikkelen. Het ongeboren kind zal vanaf dat moment kleine, spontane bewegingen maken.


De baby groeit binnen de vruchtzak (de amnionholte), welke is gevuld met vruchtwater waar de baby als het ware in zwemt. De baby zit door middel van de navelstreng vast aan de placenta. Hierlangs verloopt de voeding. Via de navelstreng worden voedings- en afvalstoffen in het bloed via de foetus en de placenta uitgewisseld. De baarmoederhals -de opening naar de baarmoeder- blijft tot de geboorte gesloten. Door weeën opent zich de baarmoederhals, hetgeen ontsluiting wordt genoemd. Als gevolg hiervan kan de baby doorgelaten worden. De vagina verbindt de baarmoeder met de buitenwereld. Er bevindt zich een slijmprop in de ingang naar de baarmoederhals, welke tegen infectie beschermt.

Indaling en bevalling

Een paar weken voor de bevalling begint, zakt het hoofdje van het ongeboren kind tot in het bekken van de zwangere vrouw. In de volksmond wordt dit 'indalen' genoemd. Tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap begint de normale bevalling. Er worden drie stadia onderscheiden:

  • Ontsluitingsweeën. Veel bevallingen beginnen met ontsluitingsweeën, waarbij de baarmoeder samentrekt en de baarmoederhals zich opent om het kindje door te kunnen laten;
  • Uitdrijvingsweeën of persweeën. Als de vrouw genoeg ontsluiting heeft om haar kindje geboren te laten worden, gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Hierbij wordt de baby uitgedreven.
  • Uitdrijving van de placenta. Tijdens het derde stadium van de bevalling vindt de uitdrijving van de placenta plaats.


Geschreven door