Zelf wratten verwijderen

Wratten zelf verwijderen

In beginsel hoef je wratten niet te behandelen, maar kun je het spontaan beloop afwachten. Veruit de meeste wratten verdwijnen namelijk vanzelf in de loop van enkele maanden tot een aantal jaren. Rustig afwachten is echter niet altijd een goede optie. Soms moet je wel overgaan tot behandeling, vooral als er bijvoorbeeld pijnklachten ontstaan bij lopen in het geval van voetwratten. Of als je je schaamt doordat je bijvoorbeeld zeer veel wratten op je vingers hebt. Ze kunnen je ook hinderen bij het verrichten van alledaagse werkzaamheden. In dat geval wil je graag van je wratten af en wil je niet wachten totdat je lichaam de wrat zelf heeft opgeruimd. In dit artikel bespreken we hoe je zelf wratten kunt verwijderen.Voeten

 Breng eenmaal daags 30% salicylzuur in vaseline album op de wrat aan. Dit middel is op recept verkrijgbaar. Salicylzuur werkt in op het bovenste laagje van de huid, de zogeheten hoornlaag. Week de wrat zo mogelijk eerst vijf minuten in warm water en droog daarna goed af. Breng daarna de substantie aan. Bescherm daarbij de omliggende huid met leukoplasttape. Maak er een gaatje in met een perforator, zodat alleen de wrat door het gaatje steekt en de huid eromheen afgeplakt is. Breng dan de zalf op de wrat aan. Daarna een gewone pleister over de zalf heen doen. Vijl dagelijks de wrat wat af met een nagelvijltje, totdat hij net niet bloedt.

Handen

 Breng eenmaal daags collodium (dikke aanstipvloeistof) salicylzuur 20% vloeistof aan op de wrat. Je kunt het eventueel ook om de dag aanbrengen. Het recept is bij de huisarts verkrijbaar. Week tevoren de wrat gedurende vijf minuten in warm water, goed afdrogen en hierna de wrat met één of meerdere druppels geheel bedekken en laten opdrogen. Bescherm de omliggende huid met bijvoorbeeld vaseline of een pleister om irritatie te voorkomen. Dagelijks de wrat wat afvijlen met een nagelvijltje, totdat hij net niet bloedt.

Je kunt ook gebruik maken van Wartner 2e generatie, een product voor het behandelen van wratten via de bevriezingsmethode (cyrotherapie), of de Wartner Wrattenpen, een product voor het behandelen van wratten via zuurbehandeling (TCA GEL aanstipmethode).


Geschreven door