Wratten symptomen

Wat zijn wratten?

Wratten symptomen, oorzaak en behandeling. Wratten komen voor in verschillende vormen en maten. Wratten zijn goedaardige gezwelletjes van de huid, die worden veroorzaakt door 'humane papillomavirussen', afgekort 'HPV'. Dit virus komt op de huid en slijmvliezen voor en wordt overgebracht door direct huidcontact. Van het virus zijn momenteel meer dan honderd typen bekend. Het virus kan huidcellen activeren tot snelle deling, als gevolg waarvan een wrat ontstaat. Bijna iedereen heeft weleens één of meerdere wratten gehad en ze verdwijnen na verloop van tijd vrijwel altijd spontaan. 

 

Het uiterlijk van wratten varieert en is afhankelijk van de aard van de wrat en waar deze zich bevindt. De meeste wratten zijn verheven, bloemkoolachtige en vast aanvoelende uitgroeisels en scherp afgegrensd van de omringende, gezonde, niet -aangedane huid.

Wratten komen vooral voor bij kinderen. Dit komt doordat zij vaak nog geen afweerstoffen tegen HPV hebben. Bovendien komen ze via zwembaden, sport, vakantiekampen, school veel vaker in contact met besmette locaties. Ook lopen kinderen vaker wondjes op door ruwe spelletjes, alwaar het virus zich gemakkelijk in kan nestelen. De meeste gevallen doen zich voor in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Ongeveer 30% van de wratten verdwijnen vanzelf binnen een half jaar. De meeste wratten zullen zonder enige behandeling binnen 3 jaar volledig zijn verdwijnen.

Wratten zijn besmettelijk; het virus wordt overgebracht door direct huidcontact. De incubatietijd –dat is de periode tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat– kan wel 3 tot 6 maanden en soms zel;fs veel langer bedragen.

Hoe zien wratten eruit?

Hieronder geven we een korte beschrijving van de meest voorkomende wratten:

 • Gewone wratten verschijnen meestal afzonderlijk of in groepen op je hand, hoewel ze overal op het lichaam kunnen voorkomen. Ze zijn meestal grijs-bruin of vleeskleurig, rond, scherp begrensd en sterk verhoornd (eeltachtige plekken). Gewonen wratten zijn bloemkoolachtige uitgroeisel van de huid. 
 • Ouderdomswratten zijn ruwe, halfbolvormige, licht- tot donkerbruin gepigmenteerde tumoren, met soms een vettig en glanzend oppervlak. Voorkeurslocaties zijn het gezicht, de borst, de buik en de rug. Ze worden vooal gezien bij mensen boven de 50 jaar. De oorzaak is onbekend. 
 • Voetwratten op de onderkant van de voet  zijn plat doordat je er steeds op loopt.  Deze wratten zijn meestal ongeveer 1 cm in diameter en huidkleurig. Soms groeien ze in de diepere huidlagen en geven ze vervelende pijnklachten bij het lopen. Voetwratten komen vaker in hun eentje voor (doornwrat) dan in groepjes (mozaïekwrat). Een voetwrat moet niet verward worden met een eksteroog of likdoorn.
 • Platte wratten zijn glad en vlak en relatief klein. Ze zijn lichtbruin van kleur of huidkleurig. Voorkeursplekken zijn het gezicht, de armen of de benen.
 • Steelwratjes zijn uitstulpsels of aangroeisels op een klein steeltje. Ze zijn huidkleurig en enkele millimeters groot. Steelwratjes worden vooral gezien in de hals, op de romp, de liezen of de oksel. 
 • Waterwratjes komen vooral bij kinderen jonger dan 5 jaar voor en zijn kleine ronde gezwelletjes van enkele millimeters groot met in het middel een putje. Vaak zijn deze wratjes wit of doorschijnend van kleur. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, vooral op de romp, de armen en de benen. Je ziet ze minder vaak op de handen en voeten. 
 • Genitale wratten bevinden zich op de huid en slijmvliezen in het genitale gebied en rond de anus. Wratten rond de anus betekent niet per se dat er anaal seksueel contact heeft plaatsgevonden. De wratten zijn rozerood tot bruin gekleurd en hebben een bloemkoolachtig uiterlijk. De wratten zijn 1 tot 5 mm groot. Je kunt last hebben van jeuk of een branderig gevoel en soms doen de wratejes pijn. Besmetting vindt plaats via seksuele gemeenschap.

Hoe worden gewone wratten behandeld?

De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Ze kunnen door auto-inoculatie jarenlang bestaan. Ze worden verwijderd omdat ze besmettelijk en cosmetisch onaantrekkelijk zijn. De behandeling richt zich op vernietiging van het weefsel van de wrat. Het virus houdt zich namelijk op in de cellen van de wrat. De wrat kan op verschillende manieren verwijderd worden:

 • met aanstipvloeistoffen of -zalven op basis van salicylzuur, formaldehyde of glutaraataldehyde, welke inwerken op de hoornlaag van de huid;
 • met vloeibaar stikstof (bevriezing), waarbij de huid kapot gaat er een vrieswond ontstaat;
 • het elektrisch wegbranden van wratten (elektrocoagulatie), wat plaatsvindt onder lokale verdoving;
 • het onder lokale verdoving uitlepelen van wratten (excochleatie), met een speciaal lepelvormig instrument;
 • door lasertherapie (vaatlaser, pulsed dye laser, CO2 laser) toe te passen.


Geschreven door

  

Wat zijn wratten en hoe kun je ze behandelen?