Wratten behandelen

Wratten behandelen of met rust laten?

Er zijn artsen die zeggen dat je wratten het beste met rust kunt laten. De meeste mensen ontwikkelen een immuunrespons die ervoor zorgt dat wratten vanzelf weggaan. Een vijfde van alle wratten verdwijnen binnen zes maanden en ongeveer tweederde van alle wratten zijn verdwenen binnen twee jaar. Als de wrat echter maar niet wil verdwijnen, of als je hem lelijk vindt of hij zit je in de weg, dan kun je proberen de wrat weg te krijgen met zelfhulpmiddelen en je maakt een afspraak met je huisarts. De informatie in dit artikel gaat over de behandeling van gewone wratten en niet genitale wratten.

 

Wat kan de huisarts doen bij gewone wratten?

Wanneer je last hebt van hardnekkige wratten (wratten die niet weggaan) en thuisbehandeling niet helpt, kan je arts een van de volgende maatregelen nemen. De keuze is afhankelijk van de locatie van de wrat, de mate waarin je er last van hebt en je persoonlijke voorkeur. Artsen kiezen in de regel voor de minst pijnlijke optie, vooral bij jonge kinderen.

Bevriezing (cryotherapie, of vloeibare stikstof therapie). Je arts kan vloeibare stikstof gebruiken, waarmee je wrat wordt vernietigd door bevriezing. Deze behandeling is meestal slechts in lichte mate pijnlijk en is in de praktijk effectief gebleken, hoewel je soms meerdere behandelingen nodig hebt. Het is de bedoeling dat er een blaar ontstaat waarbij de wrat in het blaardak achterblijft. Na Na het indrogen valt het blaardak met de wrat er spontaan af,

Het is ook mogelijk om de wrat weg te branden. Bij wegbranden wordt de wrat en de omringende huid weggebrand door middel van elektrocoagulatie.

 

Wat kan jezelf doen tegen gewone wratten?

Je kunt zelf een gewone wrat proberen we te halen door middel van wrattentinctuur, welke zonder recept verkrijgbaar is bij de drogist of apotheek. Door de gewone wrat dagelijks aan te stippen met wrattentinctuur, zal deze verweken en mogelijk op den duur verdwijnen. Wrattentinctuur bevat salicylzuur, wat de hoornige en normale huid aantast, zodat deze loslaat. Doordat het zuur ook de normale huid aantast, wordt aangeraden om de omliggende huid vooraf te beschermen met vaseline. De vloeistof kan druppelsgewijs aangebracht worden met een applicator. Lees van te voren goed de bijsluiter. Het is vaak te gebruiken bij kinderen vanaf 4 jaar (en uiteraard volwassenen). Je kunt ook middeltjes kopen waarmee je de wrat weghaalt via de bevriezingsmethode (cyrotherapie).


Geschreven door