Wijnvlek baby symptomen

Wat is een wijnvlek?

Wijnvlek baby symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van een wijnvlek is 'naevus flammeus'. Deze paars-rode aangeboren en goedaardige huidafwijking kan overal op het lichaam voorkomen, hoewel de hoofd-halsregio en de ledematen voorkeurslocaties zijn.

 

Bij de geboorte zijn wijnvlekken lichtrode tot donkerrode vlekken, op gelijk niveau met de normale huid, in grootte variërend van enkele millimeters tot een heel been. De vlek groeit met de huid mee en als je wat ouder bent kan de het oppervlak onregelmatig worden en een paarse kleur krijgen. kan het verschijnen als een vlakke of nauwelijks verhoogde merk en vergroten groei van je kind. Wijnvlekken zijn relatief zeldzaam en komen bij drie op de duizend mensen voor.

Wijnvlekken worden veroorzaakt door overmatige groei van bloedvaten aan de oppervlakte van de huid. Een wijnvlek verdwijnt niet spontaan, zoals een 'ooievaarsbeet' wel doet. Wijnvlekken zijn permanent.

Wat zijn de symptomen van een wijnvlek?

Een komt meestal eenzijdig voor op het gezicht of de hals, maar kan in principe over het gehele lichaam optreden. Bij een wijnvlek vertoont de onderliggende huid geen afwijkingen, er is alleen sprake van een kleurverandering van de huid.

De grootte varieert van kind tot kind. De vlek groeit zelf niet, maar groeit met de huid mee als het kind ouder wordt. De huidafwijking verdwijnt niet spontaan. In het begin zijn ze vaak plat en duidelijk begrensd. In de kinderjaren is een wijnvlek vaak roze en later verkleurt het meer naar (wijn)rood, tot diep paars tijdens de middelbare leeftijd. De wijnvlek wordt ook steeds dikker.

Een enkele keer kan een wijnvlek spontaan gaan bloeden.

Hoe wordt een wijnvlek behandeld?

Behandeling kan bestaan uit camouflage van de plek om de de cosmetische bezwaren van wijnvlekken tegen te gaan of lasertherapie. Dit slaat beter aan dan bevriezen, chirurgie en bestraling.

Het is een misverstand dat oudere vlekken moeilijker te behandelen zouden zijn. Uitgebreid onderzoek binnen de afdeling plastische chirurgie van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, laat zien dat de behandeling van de wijnvlek op kinderleeftijd niet tot een beter resultaat leidt dan behandeling op volwassen leeftijd. Vlekken op het gezicht zijn met lasertherapie beter te behandelen, dan wijnvlekken op de armen, benen, of op de romp.


Geschreven door