Warmtebultjes, warmte-uitslag

Wat is de warmte-uitslag?

Warmte-uitslag, ook wel bekend als 'warmtebultjes', 'zweetbrand' of 'miliaria', is een veelvoorkomende aandoening bij pasgeborenen. Het komt voort door afsluiting van eccriene zweetklieren, dat zijn de kleine zweetklieren die over het hele lichaam voorkomen. Het wordt veroorzaakt doordat de afvoergangen van de zweetkliertjes verstopt raken en kunnen scheuren. Baby's en jonge kinderen zijn bijzonder gevoelig voor warmte-uitslag omdat ze kleinere poriën hebben dan volwassenen. De baby krijgt bij warmte-uitslag last van met helder vocht gevulde blaasjes of rode bultjes. Voorkeurslocaties van warmtebultjes zijn het hoofd, gezicht, nek, billen en de romp. Het is een aandoening die vanzelf weer overgaat. Van alle pasgeborenen heeft ongeveer 4,5% warmtebultjes met een piek ronde de eerste levensweek. Er is geen ras- of geslachtsverschil. Jongens en meisje hebben er even vaak last van.

Wat zijn de symptomen en klachten van warmte-uitslag of warmtebultjes?

Vaak gaat het om baby's in de eerste levensmaand, die overmatig last heeft van blaasjes en pukkeltjes over het lichaam en soms ook jeuk. De jeukende rode plekjes en blaasjes zie je vooral in zijn gezicht, nek, borst en rug. Warmte-uitslag ontstaat als de zweetkliertjes verstopt raken. Baby’s hebben hier vooral last van bij warm weer en het wordt ook uitgelokt door te warme en afsluitende kleding. Het kan zich ook manifesteren bij kleintjes die verhoging hebben, of wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is. Warmte-uitslag wordt beschouwd als een self-limiting disease: de klachten verdwijnen gaan na een tijdje meestal vanzelf weer over.

Hoe wordt warmte-uitslag behandeld?

Warmtebultjes of warmte-uitslag is een onschuldige aandoening die vanzelf overgaat. De volgende adviezen kunnen het herstel van warmtebultjes bevorderen:

  • Het dragen van luchtige kleding en trek bij de baby niet te veel laagjes kleren aan. Het lichaam moet de warmte kwijt kunnen.
  • Houd de omgevingstemperatuur op een prettig niveau.
  • Doe je kindje vaak schone kleren aan.
  • Een koel bad kan helpen.
  • Bij het baden kun je beter geen zeep gebruiken, aangezien dat kan irriteren.
  • Droog de jeukende plekjes goed af door ze voorzichtig droog te deppen.
  • Wanneer de baby last heeft van jeuk, kun je talkpoeder op de plekjes strooien. Dat werkt verzachtend.


Geschreven door