Voetschimmel symptomen

Wat is voetschimmel?

Voetschimmel symptomen, oorzaak en behandeling. Voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd (eigenlijk een verkeerde naam, want het is geen eczeem), is een schimmelinfectie die zich nestelt in de vochtige en warme gebieden tussen je tenen en soms op andere delen van je voet. Voetschimmel veroorzaakt meestal jeuk, een branderig gevoel en soms ook pijn. Voetschimmel kan meestal verder geen kwaad. Met een antischimmelmiddel kan voetschimmel vaak goed bestreden worden. De medische benaming van voetschimmel is tinea pedis. Voetschimmel is de meest voorkomende vorm van schimmelinfectie. Het is nauw verwant aan andere schimmelinfecties zoals ringworm. Voetschimmel is zeer besmettelijk. Het kan effectief betreden worden met antischimmelsmeersels. Bestrijding van voetschimmels vraagt volharding, aangezien het een hardnekkige aandoening is.

Voetschimmel wordt vaak veroorzaakt door Trichophyton en Epidermophyton schimmels. Het zijn vooral de vloeren van zwembaden en sportruimtes (douches), die een besmettingsbron vormen van schimmels. Wanneer de huid nat of beschadigd is, bijvoorbeeld door een wondje of krasje, kunnen schimmels vrij eenvoudig de huid binnendringen en daar gaan groeien.

Voetschimmel: symptomen, oorzaak en behandeling

Wat zijn de symptomen van voetschimmel?

De tekenen en symptomen van voetschimmel kunnen vele zijn en omvatten:

  • Jeuk, prikkend en branderig gevoel tussen je tenen.
  • De huid tussen en op de tenen en voetrug is rood ontstoken, met deels grijs-witte huidschilfertjes en pijnlijke kloofjes, vooral tussen de tenen.
  • In de vochtige schilfertjes kunnen bacteriën groeien en een bacteriële infectie veroorzaken, wat een vieze geur verspreidt.
  • Op de huid kunnen jeukende blaasjes aanwezig zijn, vooral op de voetzolen. deze drogen later in, waarna het bruine vlekjes of korstjes worden. Daarna schilfert de huid af.
  • Heel soms ontstaan er grotere blaren, waardoor de he huid altijd wat nat is door het vocht dat uit de blazen komt.
  • Een droge huid en schilferige huid op voetzolen en voetranden. Soms wordt het eelt van de voeten wat dikker en hier kunnen kloofjes in ontstaan.
  • Onychomycose (kalknagels of schimmelnagels): gelige en brokkelige nagels.
  • De haren op de voet kunnen door de schimmel verkleuren.

Hoe kan voetschimmel behandeld worden?

Schimmels gedijen uitstekend in een warme en vochtige omgeving, zoals zwembad en sauna, of in het warme en broeierige milieu van slecht ademend schoeisel. Zorg daarom voor open schoenen of schoenen van leer en trek ze zo vaak mogelijk uit. Draag om de dag andere schoenen. Draag katoenen of wollen sokken en trek ten minste elke dag schone aan. Draag in openbare gelegenheden badslippers. De voeten goed afdrogen na het douchen of baden, vooral tussen de tenen. Was de sokken op 60 °C. 

Lokaal kan de schimmel behandeld worden met een antischimmelmiddel: imidazolen, ciclopirox of terbinafine. Schoeisel altijd meebehandelen (met poeder) om reïnfectie te voorkomen.

Alleen ernstige voetschimmel die diep in de huid doordringt, wordt systemisch behandeld met terbinafine of itraconazol. Deze antischimmelpillen kunnen echter veel vervelende bijwerkingen hebben.


Geschreven door