Voedingsdagboek bijhouden

Het bijhouden van een voedingsdagboek

Het bijhouden van een eetdagboek of voedingsdagboek kan zeer nuttig zijn wanneer je last hebt van een prikkelbare darm. Met behulp van een voedingsdagboek kun je ontdekken of er een verband bestaat tussen de klachten die je ervaart en bepaalde voedingsmiddelen. Veel mensen met een prikkelbare darmsyndroom (PDS) ervaren dat bepaalde voedingsmiddelen klachten triggeren. Het kan gaan om gasvormende producten als ui, kool en bonen, maar weer anderen hebben last van koffie en thee, suiker en melk, rood vlees, dierlijke vetten of andere voedingsmiddelen. Bij PDS kun je niet één specifieke groep voedingsmiddelen als boosdoener aanwijzen, daarvoor zijn de klachten te individueel. Als je weet welke producten klachten bij je veroorzaken, kun je je dieet aanpassen. Je kunt dan de producten die je niet goed verdraagt (tijdelijk) weglaten. Hierbij moet je wel uitkijken dat je voeding niet te eenzijdig wordt en tekorten oploopt.

 

Patronen ontdekken

Door een voedingsdagboek bij te houden kun je je voedingspatroon in kaart brengen en ontdekken welke voedingsmiddelen klachten bij je geven. het bijhouden van een voedingsdagboek is de beste manier om dat te doen. Het is namelijk geen sinecure om een verband te leggen tussen bepaalde voedingsmiddelen en klachten. Daar zijn drie redenen voor aan te wijzen. Ten eerste hoeven de klachten niet meteen op te treden na inname van het product. Het voedsel wat je inneemt legt een lange weg af door het lichaam van mond tot darmen, en tijdens die hele reis kunnen er klachten optreden. Ten tweede krijgen we ontzettend veel verschillende ingrediënten op een dag binnen. Ten derde is het zo dat één bepaald voedingsmiddel niet iedere keer klachten veroorzaakt.

Veel mensen met een prikkelbare darm merken dat darmkrampen, maar ook andere darmklachten, kunnen verergeren door het eten van gasvormende voedingsmiddelen. Vooral de volgende voedingsmiddelen kunnen klachten geven:

 • koolzuurhoudende dranken
 • bier
 • kauwgom
 • onrijpe banaan en meloen
 • nieuwe aardappelen
 • komkommer
 • koolsoorten
 • paprika
 • peulvruchten
 • prei
 • ui
 • knoflook

Voorts kunnen grote hoeveelheden vruchtensap, suiker en suikerhoudende producten last veroorzaken, evenals producten die gezoet zijn met sorbitol. 


Je kunt zelf een voedingsdagboekje maken, maar je kunt ook kant-en-klare dagboekjes downloaden.

 

Hoe houd je een voedingsdagboek bij?

Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je draagt waarin je noteert wat je eet en wanneer je het eet. Houd ook andere factoren bij, zoals of je last van stress had of overstuur was. Of dat je een hele avond in een rokerige ruimte hebt gezeten. Of ben je meteen na de warme maaltijd een stuk gaan fietsen. dergelijke factoren kunnen ook van invloed zijn op de klachten. Omschrijf de klachten en noteer wanneer ze begonnen en hoelang ze aanhielden. Beoordeel de ernst van je klachten op een schaal van 1 tot 10. Op een gegeven ogenblik kun je patronen ontwaren; je kunt dan ontdekken dat je na het eten van bepaalde voedingsmiddelen steeds of vaak bepaalde klachten krijgt. Het is wel van belang om geduld te betrachten, want het kan weken duren eer je bepaald verbanden ontdekt. Ook maakt het voedingsdagboek duidelijk welke voedingsmiddelen geen klachten veroorzaken en die je dus gerust kunt gebruiken zonder later ongemak te ervaren.

Zorg dat je alles bijhoudt en niets vergeet te noteren. Denk aan de tussendoortjes, ook al is het slechts één snoepje. Noteer ook welke kruiden en smaakmakers je gebruikt bij de bereiding van je maaltijden en houd bij hoe je iets bereidt, bijvoorbeeld in olie of in boter. Noteer ook de merknaam van alle producten. Dat is belangrijk omdat de samenstelling van een product per merk kan verschillen.

Hulp inschakelen van een diëtist

Desgewenst kun je de hulp inschakelen van een diëtist. Deze is erin gespecialiseerd om gegevens te beoordelen met betrekking tot voeding in relatie tot prikkelbare darmklachten. Als je denkt dat voeding van grote invloed is op je klachten, dan kun je aan je huisarts vragen of hij je wil doorverwijzen naar een diëtist.


Geschreven door

  

Lees verder

 • Dit artikel maakt deel uit van een special over de behandeling van prikkelbare darmsyndroom. Klik hier om door te gaan naar de special.