Vlooienbeten bij mensen

Wat is een vlooienbeet?

Vlooienbeten bij mens (baby, kind en volwassene) behandelen, voorkomen, bestrijden en symptomen. Vlooien zijn vleugelloze, bloedzuigende parasitaire insecten van ongeveer 2 mm groot, die zich voeden met het bloed van mensen, zoogdieren en vogels. Een vlooienplaag komt vaak voor in een stedelijke omgeving, waar de honden- en kattenpopulatie een hogere dichtheid vertoont. Een vlooienbesmetting kan lastig zijn uit te roeien, vooral in huizen waar meerdere dieren samenleven. Hoewel vlooien over het algemeen meer geïnteresseerd zijn in onze harige vrienden dan in mensen, kunnen ook mensen getroffen worden door vlooienbeten.Een vlooienbeet kan veel jeuk en irritatie geven. In dat geval moet je vooral de drang weerstaan om te gaan krabben, want dat kan de situatie verergeren. Behandeling van vlooienbeten is niet nodig, de jeukende plekken verdwijnen vanzelf. Als je verlost wilt worden van vlooienbeten, zul je er voor moeten zorgen dat de kleine boosdoeners worden geëlimineerd. De piek van vlooienplagen liggen in de zomer en in de herfst.

Wat zijn de symptomen van een vlooienbeet?

Op de plek waar je gebeten bent door een vlo ontstaat een jeukend, rood bultje met in het midden een bloedkleurig puntje. Het speeksel van een vlo kan bij sommige mensen een reactie van het afweersysteem opwekken, waardoor er een jeukende en vluchtige huiduitslag ontstaat. De beten doen zich meestal voor rond de voeten en onderbenen, aangezien vlooien zich vooral ophouden in de vloerbedekking. Maar natuurlijk kun je ook vlooienbeten op andere gebieden van het lichaam.

De kans op een secundaire bacteriële besmetting is vooral aanwezig als je de plekjes gaat openkrabben. Geïnfecteerde vlooienbeten zijn pijnlijk, rood en opgezwollen.

Hoe worden vlooienbeten behandeld?

Het belangrijkste advies is om niet te krabben. Krabben kan leiden tot een bacteriële infectie. Een vlooienbeet hoeft op zich niet behandeld te worden, maar als je erg last hebt van jeuk kan een het plaatselijk aanbrengen van een mild corticosteroïd, zo nodig in combinatie met een oraal antihistaminicum, bijdragen aan het verminderen van de jeuk van de vlooienbeten. Het antihistaminicum vermindert ook eventuele allergische reacties die je hebt ondervonden van de beten. Een secundaire bacteriële infectie kan eventueel met een lokaal antibioticum worden behandeld.

Zorg er verder voor dat je huis volledig vlovrij wordt. Hiermee neem je de oorzaak van de klachten weg. Er zijn verschillende goede producten om vlooien, inclusief eitjes, larven en poppen, te elimineren. Er zijn middelen voor gebruik in de omgeving en weer andere zijn speciaal voor gebruik op het dier. Ook dragen andere maatregelen bij aan het verminderen van de vlooienstadia in de omgeving, zoals stofzuigen van vloerkleden en het grondig wassen en reinigen van de slaapplaats van het dier. Als je er niet in slaagt om zelf de vlooienplaag te bestrijden, schakel dan de hulp in van een professionele bestrijdingsdienst.


Geschreven door