Vitamine D bij dikke tieners

Vitamine D-supplementen helpen nauwelijks bij zwaarlijvige tieners

Obese tieners profiteren niet van het nemen van vitamine D-supplementen en het kan zelfs schadelijk zijn voor hun gezondheid, zo blijkt uit onderzoek, dat op 14 augustus 2015 is gepubliceerd in the journal Pediatric Obesity.Eerdere studies hebben een verband gelegd tussen vitamine D-deficiëntie en problemen, zoals insulineresistentie en hart- en vaatziekten en sommige artsen zetten obese tieners op een hoge dosis vitamine D-suppletie om te proberen deze obesitas gerelateerde gezondheidsproblemen te vertragen of te verhelpen..

Maar uit dit laatste onderzoek blijkt dat de supplementen de gezondheid van hart- en bloedvaten van tieners met obesitas niet verbeterde en het verminderde evenmin hun risico op diabetes. Bovendien kunnen de supplementen in verband worden gebracht met verhoogde niveaus van cholesterol en de opslag van triglyceride. Triglyceriden zijn de vetvoorraad in het menselijk lichaam en zijn meestal opgeslagen in vetweefsel.

Effecten na 3 maanden

Na drie maanden vitamine D-suppletie te hebben verstrekt, vertoonden de onderzochte tieners geen significante veranderingen in lichaamsgewicht, body mass index (BMI), tailleomvang, bloeddruk of bloeddoorstroming.

De onderzoekers waren verbaasd dat ze niet meer gezondheidsvoordelen aantroffen. De onderzoekers zeggen echter niet dat het het slecht is om vitamine D-supplementen te nemen in een redelijke doses. Ze zijn zich ervan bewust dat de meeste zwaarlijvige tieners een vitamine D-tekort hebben. De onderzoekers beweren dan ook niet dat vitamine D-suppletie niet nuttig is, maar het is de vraag hoé nuttig het is voor het verbeteren van de algehele gezondheid bij adolescenten, aldus de onderzoekers. De onderzoekers zeggen dus niet dat er geen verband is tussen vitamine D-deficiëntie en chronische ziekten bij kinderen. Verder onderzoek zal dit moet uitwijzen.

Te veel vitamine D kan ook leiden tot allerlei klachten als slechte eetlust, misselijkheid, braken en complicaties aan de nieren. In de praktijk is het echter schier onmogelijk om teveel vitamine D binnen te krijgen, tenzij je een pot supplementen aan je mond zet.

Verder onderzoek is nodig

Ofschoon dit onderzoek een verband aantoont tussen vitamine D-suppletie en hogere niveaus van cholesterol en triglyceriden, is een causaal verband hiertussen niet bewezen. De onderzoekers stellen dat grote placebo-gecontroleerde onderzoeken nodig zijn om te bepalen wat de lange termijn effecten van vitamine D suppletie voor kinderen en tieners zijn.

Bron: Robert Preidt. Vitamin D Supplements Little Help for Obese Teens, http://teens.webmd.com, 14-08-2015

 

Lees verder