Vitamine B12

Wat is vitamine B12?

Vitaminen zijn essentiële bestanddelen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Vitaminen zijn betrokken bij biochemische processen. Er worden 13 belangrijke vitaminen onderscheiden. Deze worden in twee groepen ingedeeld: de in water oplosbare vitaminen en de in vet oplosbare vitaminen. In water oplosbare vitaminen (de B-vitaminen en vitamine C) blijven niet langer dan drie dagen in lichaamsweefsels opgeslagen en daarom moeten ze dagelijks worden aangevuld. In water oplosbare vitaminen worden via de darmwand in het bloed opgenomen en wat je lichaam niet nodig heeft, wordt via de urine uitgescheiden. In vet oplosbare vitaminen worden met de voedingsvetten via de darmwand opgenomen en worden in de lever en in vetweefsel opgeslagen.Vitamine B12 is een in water oplosbare vitamine. Het is de enige in water oplosbare vitamine die in het lichaam wordt opgeslagen, vooral in de lever. De normale hoeveelheid dat ligt opgeslagen in de lever is ongeveer 2 - 3 mg bij volwassenen, wat voldoende is voor 2 tot 4 jaar. Daarom duurt het een aantal jaren voordat een vitamine B12-tekort ontstaat.

Waar komt vitamine B12 in voor?

Vitamine B12 komt van nature uitsluitend voor in dierlijke producten. Dit is de enige vitamine die je niet uit plantaardige voeding kunt opnemen en waarvan je bij een strikt plantaardig dieet (als veganist) een supplement zou moeten nemen. Vitamine B12 komt voor in vlees en vleeswaren, vis, eieren en melk en melkproducten.

Wat is de functie van vitamine B12?

Vitamine B12 speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen. Hierbij werkt het samen met foliumzuur. Beide zijn betrokken bij de aanmaak van genetisch materiaal. Voorts helpt B12 om het centraal zenuwstelsel soepel te laten functioneren en het heeft een aandeel in de stofwisseling van aminozuren.

Vitamine B12 en de 'intrinsic factor'

Klieren in het maagslijmvlies scheiden een enzym af dat de 'intrinsic factor' wordt genoemd. Dit enzym bindt zich aan vitamine B12, waardoor deze vitamine via de darmwand in de bloedbaan kan worden opgenomen. Als je een gebrek hebt aan de intrisic factor, bijvoorbeeld als gevolg van chronische atrofische gastritis, dan krijg je een gebrek aan vitamine B12, wanneer je niet regelmatig B12 in de bloedstroom geïnjecteerd krijgt.


Geschreven door