Verkoudheid besmettelijk

Wanneer zijn mensen met verkoudheid besmettelijk?

Een persoon die is besmet met een verkoudheidsvirus is besmettelijk vanaf het moment dat de klachten ontstaan, maar vaak ook al voordat bekende verkoudheidsverschijnselen als snotterigheid, hoesten en keelpijn optreden.  In de tijd tussen de besmetting met het virus en het moment dat je zelf ziekteverschijnselen vertoont (de incubatietijd), ben je vaak al wel besmettelijk. Enkele dagen nadat je de eerste klachten kreeg, vermindert de besmettelijkheid. Je bent vaak het meest besmettelijk als de verkoudheid op zijn hoogtepunt is en je flink loopt te snotteren.Bij verkoudheid is er sprake van een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel, welke wordt veroorzaakt door een verkoudheidsvirus. Gemiddeld worden volwassenen worden ongeveer 2 tot 5 keer per jaar verkouden, en kinderen maar liefst 6 tot 10 keer per jaar.

Als je verkouden bent treden circa 2 tot 3 dagen na de infectie klachten op. De periode tussen de infectie en dat iemand ziek wordt, noemt men de incubatietijd. Bekende verschijnselen zijn de aanwezigheid van snot in de neus en in de keel, neusverstopping, niezen en proesten, keelpijn (pijn in de keel) en hoesten. Je kunt ook last hebben van hoofdpijn en een drukgevoel op de kaken. Meestal heb je geen last van hoge koorts, maar is er vaak sprake van een lichte verhoging van maximaal 38,5° Celsius, behalve bij kleine kinderen. Normaal gesproken is een verkoudheid na een week wel over. Rokers kunnen langer last hebben van een verkoudheid. Dit komt omdat roken het (neus)slijmvlies irriteert. Wanneer de klachten van verkoudheid na 10 dagen niet zijn verdwenen, dan is er vaak iets anders aan de hand, zoals een kaakholteontsteking of een allergie.

Virussen die verkoudheid veroorzaken verspreiden zich gemakkelijk via vochtdruppeltjes in de uitgeademde lucht. Deze druppeltjes worden vervolgens door anderen ingeademd. Vooral door praten, hoesten of niezen worden de boosdoeners verspreid. De virussen worden gemakkelijk verspreidt in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en/of waar slecht geventileerd wordt. Voorbeelden hiervan zijn een trein of bus, een school, kinderdagverblijf of uitgaansgelegenheid. Verkoudheidsvirussen kunnen ook worden overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Bijvoorbeeld iemand die verkouden is, zit met zijn vingers aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond waarna hij niest of hoest. Daarna geeft hij een ander persoon de hand of hij raakt iets aan dat daarna door anderen wordt aangeraakt.

Het in acht nemen van goede hygiëne kan verspreiding en besmetting beperken. Je kunt een aantal maatregelen nemen om besmetting te voorkomen, zoals bijvoorbeeld regelmatig je handen wassen met water en zeep en het zo min mogelijk je mond, neus of ogen aanraken. Deze maatregelen worden in een ander artikel uitgebreid besproken.


Geschreven door