Verkoudheid baby

Wat is verkoudheid?

Bijna ieder mens heeft één of meerdere keren per jaar last van een verkoudheid. Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen. Dat komt omdat kinderen nog geen afweer hebben gevormd voor de meest voorkomende virussen die rondgaan en deze boosdoeners verspreiden zich sneller op kinderdagverblijven, crèches en scholen. Verkoudheid wordt veroorzaakt door één van de vele verkoudheidsvirussen. Dit zijn zeer kleine virussen die bijna altijd aanwezig zijn, uitgezonderd in zéér koude klimaten. Overigens is het wél waar dat het griepvirus beter gedijt bij lagere temperaturen, waardoor het in de herfst en winter langer actief blijft. Verkoudheidsvirussen gedragen zich als commensale virussen, die pas ziekte teweeg brengen op het moment dat de gastheer door afkoeling niet meer voldoende weerstand kan bieden. Bij verkoudheid gaat het om ongeveer 200 zeer besmettelijke virussen, die worden verspreid doordat bij hoesten en niezen druppeltjes in de lucht terechtkomen. Je kunt het virus ook oplopen door direct fysiek contact met iemand die besmet is of met een besmet voorwerp, zoals een deurkruk of speelgoed.

 

Wat zijn de symptomen van een verkoudheid?

Een verkoudheid is een acute, oppervlakkige ontsteking van het slijmvlies van de bovenste luchtwegen (neus en keel), veroorzaakt door een virus. Het begint meestal met keelpijn en zwelling van het neusslijmvlies, waardoor je neus verstopt raakt. De bekende verstopte neus. Gedurende één tot etmalen nemen de klachten toe. Courante klachten zijn lichte koorts (bij jonge kinderen soms zelfs flinke koorts), spierpijn, hoofdpijn en hoesten. Je voelt je niet lekker en (kleine) kinderen kunnen wat hangerig en zeurderig worden. Het neusslijmvlies scheidt aanvankelijk water vocht af en later slijmig vocht. Je kunt ook waterige ogen krijgen. Kinderen kunnen bij een verkoudheid ook 'snotogen' krijgen. Er hoopt zich dan gelige prut of pus in de ooghoeken, als gevolg waarvan de ogen s'ochtends vaak zijn dichtgeplakt. 

Door een secundaire bacteriële ontsteking kan deze afscheiding etterig worden, te herkennen aan de groene/gele kleur. Reuk en smaak zijn verstoord. Na enkele dagen verminderen de symptomen en na ongeveer 1 tot 2 weken is volledig herstel opgetreden. Bij kleine kinderen kan dat wat langer duren. Soms treedt een bijkomende complicatie op. Een veel geziene complicatie is oorpijn als gevolg van een bacteriële infectie van het oor.

Waarom is mijn baby zo vaak verkouden?

Ouders van een baby -vooral als het hun eerste kind is- vragen zich vaak af waarom hun baby van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 of 8 maanden zo vaak verkouden is. Eén van de redenen dat baby's vaak verkoudheden zijn, is omdat hun immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld is, waardoor ze meer kwetsbaar zijn voor ziekte. Bovendien kan een verkoudheid veroorzaakt worden door meer dan 200 verschillende virussen en je kind ontwikkelt immuniteit tegen dat virus wat hem op dat moment plaagt met een verkoudheid. Je kunt immuun worden tegen verkoudheid. Wanneer je een verkoudheid hebt doorgemaakt, ben je levenslang immuun tegen één specifiek virus. Maar zoals gezegd, zijn er wel honderden virussen die verkoudheid veroorzaken. Denk aan alle verkoudheden je in je leven al hebt gehad. Pas als kinderen een jaar of 6 zijn, hebben ze zoveel weerstand opgebouwd dat ze niet meer vatbaar zijn voor elk verkoudheidsvirus wat ze tegen het lijf lopen.

Er is nog een andere reden waarom baby's sneller verkouden worden. Als je baby groeit, gaat hij de omgeving exploreren en hij zal dan veel dingen aanraken en in zijn mond steken. Op deze manier lopen ze sneller een verkoudheidsvirus op. Als je kindje na het vastpakken van een besmet voorwerp, zijn mond, neus of ogen aanraakt, dan kan hij besmet worden. Verkouden kinderen wegen vaak hun vieze neus af met hun handen en zo kunnen ze heel gemakkelijk andere kinderen besmetten. De meeste kinderen zijn dan ook 6 tot 10 keer per jaar verkouden. Voorts zijn kinderen die naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaan, extra vatbaar omdat zij veel in contact komen met andere kinderen en dus sneller aangestoken kunnen worden.

Je baby zal ook vaker ziek worden tijdens de herfst -en wintermaanden. Koude lucht bevat vaak minder vocht, waardoor de absolute vochtigheid lager is dan in de zomer. Over het algemeen is de lucht in de winter relatief droog. Bovendien zitten we veel binnen waar de verwarming aanstaat. In droge omstandigheden zijn volwassenen, kinderen en baby's vatbaarder voor verkoudheid en griep. Onder deze omstandigheden drogen je slijmvliezen uit, wat ervoor zorgt dat je minder speeksel produceert. Een vochtige neus en keel vangt normaal gesproken veel virussen uit de lucht op, maar als keel en neus uitdrogen verzwakt je afweersysteem. Bovendien kunnen virussen in koude omstandigheden gemakkelijker overleven. In droge omstandigheden kan er minder waterdamp hechten aan de virusdeeltjes, waardoor ze minder zwaar worden en dus makkelijker door de lucht kunnen zweven.

 

Hoe kun je een verkoudheid voorkomen?

Je kunt een moeilijk vermijden. Ook is er geen vaccin tegen verkoudheid . Er zijn immers zoveel verschillende virussen die verkoudheid veroorzaken en elk virus kan in de loop van de tijd wat veranderen. Wel kun je voorzorgsmaatregelen treffen. De beste voorzorgsmaatregel is goede hygiëne.

Verkoudheidsvirussen verspreiden zich door middel van besmette speekseldruppeltjes, welke door hoesten, proesten en niezen in de lucht komen en door anderen ingeademd kunnen worden. Naast een goede luchtvochtigheid, is ventilatie in de leefomgeving daarom belangrijk. Besmetting met verkoudheids- en griepvirussen vindt vooral plaats in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht wordt geventileerd.

Andere tips om verkoudheid te vermijden: was meerdere keren per dag je handen en droog ze goed af met een papieren doekje, dat je daarna weggooit. Raak verder je mond, neus en ogen zo min mogelijk aan. Gooi gebruikte zakdoeken weg en maak voorwerpen (deurklinken, maar ook speelgoed) en oppervlakken goed schoon. Hoesten en niezen doe je in de elleboogholte in plaats van in de hand; dan is de kans dat je anderen besmet kleiner. Deze maatregelen helpen om de verspreiding van de boosdoeners te beperken.

Wat kun je doen als je kind verkouden is? Er bestaan geen geneesmiddelen om verkoudheid te bestrijden. Antibiotica helpen niet, omdat antibiotica alleen helpen tegen bacteriële infecties en nièt tegen virusinfecties. Een verkoudheid is een virusinfectie, het wordt veroorzaakt door een virus en niet door een bacterie.

Als je baby een verstopte of dichte neus heeft, kan het vaak moeilijk drinken. Voor het voeden kun je de neus van je baby druppelen met een speciale zoutoplossing voor baby’s. Daarna komen de snottebellen los en niest de baby ze eruit en/of slikt ze door. Met de zoutoplossing kun je gelijk aangekoekte korsten in en rond de neus verwijderen.

Geef voor je kind tijdens de verkoudheid extra te drinken. Frequent drinken helpt om het slijm los te maken en gemakkelijk te verwijderen. Laat je kind genoeg slapen zorg dat zijn lichaam warm blijft. Het lichaam heeft alle energie nodig in de strijd tegen het virus.

Wanneer de huisarts raadplegen?

Gemiddeld is een kind acht keer per jaar verkouden en normaal gesproken gaat een verkoudheid binnen één tot twee weken vanzelf weer over. Het is dus ook niet nodig om bij een verkoudheid meteen naar de huisarts te gaan. Ga in de volgende gevallen met je kind naar de huisarts:

  • als een verkoudheid langer dan twee weken aanhoudt;
  • wanneer er ademhalingsproblemen ontstaan;
  • als je kind slecht drinkt (wat uitdroging kan veroorzaken);
  • wanneer de symptomen verergeren;
  • verder geldt in alle gevallen: als je je zorgen maakt om de gezondheid van je baby, neem dan contact op met de huisarts.

Als een kind voortdurend of chronisch verkouden is, kan er een andere oorzaak zijn, zoals een allergie of vergrote amandelen. Onderzoek door een huisarts is dan verstandig.


Geschreven door