Vergrote prostaat PAE

Nieuwe behandeltechniek voor vergrote prostaat

De meeste mannen krijgen na middelbare leeftijd last van een vergrote prostaat of goedaardige prostaathyperplasie (BPH). Dit kan allerlei klachten geven. De klachten ontstaan doordat de vergrote klier op de urinewegen drukt. Hierdoor moeten heel wat oudere mannen ’s nachts geregeld het bed uit om te gaan plassen. daarnaast lukt het ledigen van de blaas vaak niet zo goed, kan plassen pijnlijk zijn en kun je last krijgen van blaasstenen, slecht werkende nieren en infecties.In april 2013 zijn de eerste bevindingen van een kleinschalig Amerikaans onderzoek gepresenteerd met betrekking tot een nieuwe minimaal invasieve techniek, de zogeheten Prostatic Artery Embolization (PAE). Deze behandeling richt zich op het verminderen van de bloedtoevoer naar de prostaat, waardoor deze krimpt naar zijn meer jeugdige omvang. Dit kan een aanzienlijke verlichting van de klachten geven en het kan een operatieve ingreep voorkomen.

Minimaal invasieve ingreep

PAE is een minimaal invasieve ingreep met weinig risico's. Door de toevoer van bloed naar de prostaat te verminderen, krimpt de klier, drukt ze minder op de urinewegen en blijven de nadelige gevolgen (zoals plasklachten) uit. Voor het onderzoek werden 14 mannen met de nieuwe techniek behandeld en 13 hunner – dat is 92 procent – zagen hun problemen al na een maand significant afnemen. Niemand had last van zware bijwerkingen. De meeste mannen konden op de dag van de ingreep al naar huis. Een nieuwe, grotere studie waar 30 mannen aan gaan meedoen, staat op stapel. In dit nieuwe onderzoek zullen de patiënten twee jaar lang worden gevolgd.

Gevolgen vergrote prostaat

Deze nieuwe ontwikkeling is goed nieuws voor mannen (met een vergrote prostaat). BPH treft meer dan de helft van de 50-jarige mannen en meer dan 80% van de 80-jarige mannen. Het is niet levensbedreigend maar veroorzaakt onaangename en soms zeer vervelende klachten zoals 's nachts frequent urineren, een zwakke urinestroom, en het onvermogen om de blaas te ledigen. Als deze aandoening onbehandeld blijft, kan het leiden tot blaasstenen, slecht functionerende nieren en infecties.

Wie kunnen van PAE profiteren?

Eén van de onderzoekers geeft aan welke patiënten van deze behandeling kunnen profiteren: "Patients who have not been helped by surgery or laser treatments have benefited. Since the treatment does not involve placing a catheter or device into the penis, there is no risk of narrowing of the urethra, incontinence or bleeding." De conclusie van het onderzoek luidt: "PAE is a safe and effective procedure, with low morbidity, no sexual dysfunction, and good short- and intermediate-term symptomatic control associated with prostate volume reduction."

Geraadpleegde literatuur:

- Bagla S, et al "Early findings from a prospective U.S. trial: prostatic artery embolization (PAE) in the treatment of benign prostatic hyperplasia (BPH)" SIR 2013; Abstract 154.


Geschreven door