Vergrote prostaat operatie

Goedaardige vergrote prostaat: operatie

De prostaat is normaal gesproken zo groot als een walnoot en ligt om de plasbuis heen, op de plaats waar deze uit de blaas komt. Vanaf het 40e levensjaar gaat de prostaat groeien. Op den duur kan als gevolg van een goedaardige prostaatvergroting de plasbuis geheel of gedeeltelijk worden dichtgedrukt, wat klachten geeft met het urineren zoals frequent urineren, een aarzelend begin, een zwakkere urinestraal, nadruppelen en 's nachts neemt het aantal keren plassen toe. Hierdoor kan het noodzakelijk zijn om te opereren. Met een operatie kan de prostaat worden verkleind. De prostaat wordt dan uitgehold waardoor er meer ruimte ontstaat voor de plasbuis. Er zijn verschillende soorten prostaatoperaties. De meest toegepaste behandeling is de TURP-operatie. Van een prostaatoperatie word je niet impotent. De ingreep heeft géén invloed op je seksleven. Je kunt gewoon een erectie krijgen en een orgasme beleven. TURP

Turp staat voor transurethrale resectie van de prostaat. 'Transurethraal' betekent dat de operatie via de urethra (plasbuis) plaatsvindt, ofwel via de penis. 'Resectie' houdt in dat een deel van het prostaatweefsel wordt verwijderd. De ingreep vindt plaats onder algehele verdoving (narcose) of met regionale verdoving (ruggenprik). Dit bespreek je samen met de anesthesioloog.

Tijdens de operatie brengt de uroloog een buisje via de plasbuis naar de prostaat. Via dit buisje wordt een instrument naar binnen geschoven, waarmee de uroloog stukes prostaatweefsel dat de plasbuis dichtdrukt weg kan schrappen. De prostaat wordt dus niet in zijn geheel verwijderd, het kapsel blijft op zijn plaats. Het resultaat is een verbeterde urinelozing.

Een variant op de transurethrale prostaatoperatie is de laserbehandeling, waarbij het prostaatweefsel niet wordt weggeschraapt, maar weggebrand met laserlicht. Deze behandeling wordt niet vaak toegepast.

Er is een variant op de TURP-operatie, wanneer de prostaat kleiner is dan 30 ml. Dit is TUIP, wat staat voor transurethrale incisie van de prostaat. Incisie betekent 'insnijding'. De procedure is hetzelfde als bij een TURP-ingreep, alleen wordt er bij de TUIP geen weefsel verwijderd maar een insnijding of sneetje aangebracht in de prostaat. Hierdoor neemt de druk op de plasbuis af en treedt er een verbeterde urinelozing op. Bij een TUIP is de kans op complicaties minder groot dan bij een TURP. Het effect is nagenoeg hetzelfde.

TUMT

De laatste jaren doet de Trans Urethrale Microwave Thermotherapie (TUMT) steeds meer opgang. Deze methode wordt ook wel 'warmtebehandeling van de prostaat' genoemd. Soms wordt ook de term 'thermotherapie' gebruikt. Na een echo-onderzoek van de prostaat wordt de prostaat verdoofd, waarna een behandelkatheter onder plaatselijke verdoving in de plasbuis wordt geplaatst. Via dit slangetje wordt met behulp van microgolven prostaatweefsel verhit. Als gevolg van de verhitting verschrompelt een deel van het weefsel. Via een thermometer die via de anus in de endeldarm is geplaatst en een meetbandje die om de penis is aangebracht, wordt de temperatuur tijdens de behandeling in de gaten gehouden.

Open operatie

De uroloog kan voor een operatie via de buikwand opteren, als de prostaat te groot is voor de TURP-behandeling. Bij deze operatie wordt het gezwollen klierweefsel dat de plasbuis dichtdrukt verwijderd. Deze operatie vindt plaats onder algehele verdoving.

Dit artikel maakt deel uit van een special over de behandeling van een vergrote prostaat.

By Martin Sulman

Geraadpleegde literatuur:

- H. Vinke (eindred.). Een goedaardige vergrote prostaat (BHP) in het kort. Stichting September,Amsterdam, 2011.