Urineweginfectie risico

Risicofactoren voor het krijgen van een urineweginfectie

Hoewel iedereen in principe last kan krijgen van een urineweginfectie, zijn sommige mensen er meer vatbaar voor dan anderen. Hieronder bespreken we de risicofactoren voor het krijgen van een urineweginfectie. Een urineweginfectie is de verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen, die bestaan uit: nieren, urineleiders, blaas en urinebuis (urethritis).Mensen met ruggenmergletsel of een zenuwbeschadiging in de blaas, waardoor signalen minder goed uitgewisseld worden wat leidt tot problemen met het legen van de blaas, lopen meer risico op een urineweginfectie. Wanneer urine in de blaas blijft staan, kunnen daar bacteriën in groeien en infecties ontstaan. Zo loopt iedereen met een afwijking aan de urinewegen waardoor de urinestroom wordt belemmerd ook meer risico. Aangeboren of later ontstane afwijkingen aan de urinewegen waardoor de urinestroom wordt belemmerd of vertraagd, kan er de oorzaak van zijn dat er urine achterblijft, wat infecties of vorming van nierstenen tot gevolg kan hebben. Een bekend voorbeeld hiervan is een vergrote prostaat bij mannen (waardoor de plasbuis bekenled kan raken) of een verzakte blaas bij vrouwen (wat moeilijkheden met het legen van de blaas kan geven). Maar ook een losgeraakte niersteen die in de urineleider (de buis tussen de nieren en de blaas) terechtkomt, kan voor veel ellende zorgen. Een dergelijke niersteen werkt als een dam, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen.

Verder hebben mensen met diabetes (suikerziekte) of een algeheel verminderde weerstand, meer kans op het krijgen van urineweginfecties. Dit vanwege verminderde afweer tegen bacteriën. Familiaire aanleg kan ook een rol spelen; vooral als de moeder vroeger ook blaasontstekingen had.

Vrouwen lopen meer kans dan mannen op een urineweginfectie.Dit komt doordat bij een vrouw de urinebuis kort is, als gevolg waarvan bacteriën sneller toegang hebben tot de blaas. Tevens is bij vrouwen de afstand tussen hun plasbuis en de anus klein, waardoor bacteriën sneller toegang hebben.

Seksuele gemeenschap wordt bij vrouwen als de grootste risicofactor beschouwd voor het krijgen van blaasontstekingen. Door de bewegingen bij het neuken komen de bacteriën dichter bij de plasbuis. Het vrijen met condoom verlaagt dit risico niet. Verder speelt leeftijd een rol, in die zin dat men tussen de 20 en 30 jaar relatief vaak gemeenschap heeft wat een risicofactor is. Verder is het zo dat bij vrouwen na de menopauze blaasontstekingen weer vaker voorkomen, omdat er dan minder zure vaginale bacteriën aanwezig zijn, waardoor darmbacteriën moeilijker tegengehouden kunnen worden. Voorts blijkt dat vrouwen tijdens de zwangerschap vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van een urineweginfectie.

Anale penetratie kan ook ook leiden een urineweginfectie. Darmbacteriën, waaronder de bekende E. coli, kunnen door anale seks in de urinebuis (ook plasbuis of urethra genoemd) terechtkomen, wat kan leiden tot infecties van de urinewegen. Urineweginfecties, vooral urethritis (plasbuisontsteking), kunnen bij mannen aanleiding geven tot acute prostatitis. Dit komt omdat de infectie vrij gemakkelijk overslaat naar de prostaat.

Een andere veel voorkomende bron van infectie zijn katheters. Veel patiënten krijgen tijdens hun ziekenhuisopname ten onrechte een urinekatheter of houden die langer dan strikt noodzakelijk. Dat leidt tot veel onnodige urineweginfecties, zo blijkt uit onderzoek. Een urineweginfectie is de belangrijkste complicatie van het gebruik van urinekatheters. Derhalve is het van belang dat patiënten niet onnodig een katheter krijgen en die niet langer houden dan nodig is.


Geschreven door