Teelballen algemene informatie

Anatomie en functie van de teelballen

De balzak of scrotum is een relatief simpel zakje, met daarin de testikels (ballen, teelballen, zaadballen). De teelballen maken deel uit van de mannelijke geslachtsorganen. De balzak is gemaakt van dunne huid, met een spierlaag eronder. Hierdoor kan de balzak zichzelf wat kleiner maken als dat nodig is. In de balzak bevinden zich twee gescheiden compartimenten met aan elke zijde één bal met bijbal. De teelballen produceren mannelijke hormonen en zaad (sperma). De bijbal ligt als een soort kapje op de zaadbal en in de bijballen worden de zaadcellen opgeslagen.

Vanuit de bijbal ontspringt de zaadleider die van daaruit naar de lies en met een grote bocht richting de prostaat loopt. De zaadleider verbindt de bijbal met de urinebuis. Achter de prostaat komt de zaadleider samen met de afvoer van zaadblaasjes, dat zijn kliertjes die spermavocht produceren, wat zorgt voor de voeding van de zaadcellen en voor de beweeglijkheid ervan. De taak van een zaadleider is om bij een zaadstorting (ejaculatie) de zaadcellen te transporteren. Tijdens de ejaculatie stroomt het sperma door de urinebuis uit de penis, waar de zaadcellen het lichaam verlaten op zoek naar een eicel. De urinebuis loost -zoals de naam al aangeeft- ook urine, maar er is een klepje die de uitstroom van sperma en urine regelt.

Waarom hangen de teelballen buiten het lichaam?

De teelballen en bijballen bevinden zich in feite buiten het lichaam in de balzak. Voor de productie van zaadcellen is het belangrijk dat de temperatuur in de balzak lager is dan de lichaamstemperatuur. De ideale temperatuur voor spermaproductie ligt ongeveer 3°C lager dan de normale lichaamstemperatuur. Elke activiteit waarbij je lang met samengehouden benen zit (maar ook strakke kleding), kan de spermaproductie verminderen. Wanneer je testikels vrijelijk kunnen bewegen, passen ze zich aan de bestaande temperatuur aan. Dit gebeurt door een spier die bepaalt hoe hoog of hoe laag ze hangen. Wanneer het kouder wordt, trekt de spier zich samen en kruipen de teelballen dichterbij voor een warmere plek. En als de temperatuur warmer is, dan ontspant de spier zich en gaan de ballen lager hangen zodat ze kunnen ventileren. Door dit systeem kunnen de testikels precies op de temperatuur worden gehouden waarop de zaadproductie optimaal is.

Er is mogelijk nog een andere (belangrijker) reden waarom mannen externe testikels hebben. Desmond Morris schrijft hierover in zijn boek 'De naakte man': de 'Micheal Chance stoottheorie'.¹ Deze Micheal kwam op het idee toen hij het rapport over urinetests las die waren uitgevoerd bij de teams van de roeiwedstrijd tussen Oxford en Cambridge. Deze tests waren onderdeel van een dopingcontrole. Het rapport meldde dat de urine na de race prostaatvloeistof bevatte. Dit zat er voor de race echter niet in. Een van de interne klieren die het zaadvocht leveren, was gaan lekken als gevolg van de intense spierdruk van de roeiactie tijdens de veeleisende wedstrijd.:

"Elk haal met de spaan veroorzaakte plotse, stotende druk in de onderbuik van de roeier. Anders dan de blaas heeft het mannelijk voortplantingsorgaan geen sluitspier en de herhaalde druk op de prostaatklier door de heftige roeiactie resulteerde erin dat de inhoud in de pisbuis werd gedrukt, waar het werd meegenomen door de urine die werd afgescheiden voor de controle."²

Michael besefte daardoor dat wanneer mannen interne testikels zouden hebben, deze ook uitgeperst zouden worden door sterke, plotselinge druk door herhaalde spannen en indrukken van de buikspieren. Dat zou resulteren in ernstig spermaverlies. Door het leven van de mens vol plotselinge, stotende druk (rennen, springen, worstelen met een prooi, enz.), zou dit bij mannen niet alleen leiden tot verlies van zaadvloeistof, maar ook van sperma. Met externe testikels is het sperma evenwel immuun voor zulke drukveranderingen. In de dierenwereld zien we dit ontwerp terug. Rustig levende zoogdieren hebben interne testikels en dieren die een behoorlijk stotende druk moeten doorstaan (vooral in de bronst), hebben externe testikels. Het koelprincipe lijkt ondergeschikt te zijn aan het stootprincipe.

Ten slotte nog het volgende. De spier die de ballen intrekt als het koud is, doet dit ook bij stress en (net) voor de ejaculatie (het moment dat je klaarkomt), zodat als je een (wilde) seksuele climax bereikt je ballen geen gevaar lopen als ze wat losser hangen.

Waarom hangt één van de teelballen lager dan de andere?

Bij het ontwerp moest rekening gehouden worden met de beperkte ruimte voor de testikels tussen de mannenbenen. Zeker als je wat grotere dijen hebt, is er niet zo veel ruimte voor de testikels. In het ontwerp is dit opgelost door de ene teelbal lager te laten hangen dan de andere. Op deze manier hebben ze minder ruimte nodig. Wel gaat dit ontwerp ten koste van de symmetrie. Doch optimaal ontwerp bestaat altijd uit een optimaal compromis tussen concurrerende voorwaarden.³

Bij de meeste mannen hangt de linker bal lager dan de rechter bal. Het is niet bekend waarom bij ongeveer 10% van de mannen de linkertestikel niet lager hangt. Er wordt soms gesuggereerd dat er een relatie is tussen linkshandigheid en het lager hangen van de rechter teelbal, maar dat verband is zwak. De kans op een lagere linker testikel is net iets groter bij rechts- dan bij linkshandigen.

Noten

1. Desmond Morris. De naakte man - Een studie van het mannelijk lichaam. Het Spectrum, Houten, 2008. p.212-213.

2. Ibid, p.212.

3. Stuart Burgess. Ontwikkeling of ontwerp - Bewijs van doelbewust ontwerp en toegevoegde schoonheid in de natuur. Uitgeverij Medema, 2002.