Soa soorten en symptomen

Wat zijn seksueel overdraagbare aandoeningen?

Soa soorten en soa symptomen. Welke verschillende soorten soa zijn er en wat zijn de symptomen? Wat zijn seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's)? Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn besmettelijke ziekten die zich vooral verspreiden van persoon tot persoon via seksueel contact. Er zijn veel verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen met een scala aan uiteenlopende symptomen. De belangrijkste soa's zijn chlamydia, gonorroe, genitale wratten, herpes genitalis, syfilis, hepatitis B en hiv. Je vrijt het meest veilig als je seksueel contact hebt binnen een duurzame relatie met één vaste partner, die zelf ook nooit met een andere partner vrijt en geen soa heeft.

Hoe wordt een soa overgedragen?

De meeste soa’s kunnen worden verspreid via vaginale, anale en orale seks, als gevolg van slijmvliescontact. Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, keel, anus en op de eikel van de penis. Je kunt een soa krijgen door te vrijen met iemand die besmet is, als daarbij contact optreedt tussen mond, anus, penis of vagina. Naast vaginaal of anaal sekscontact zonder condoom, kan dus ook pijpen een risico geven op soa's.

Bijna alle seksueel overdraagbare aandoeningen worden veroorzaakt door virussen of bacteriën, welke in het slijmvlies en in het vocht van de penis en vagina, in sperma en in bloed, aanwezig zijn.

Welke symptomen kunnen wijzen op een soa?

De volgende klachten kunnen optreden bij een soa:

  • blaasjes, zweertjes of wratten op de penis, vagina, schaamlippen, anus of mond;
  • pijn bij het plassen, een branderig gevoel bij het passen of pijn in de anus, pijn bij het poepen;
  • afscheiding uit de penis, anus of vagina;
  • vaginaal bloedverlies na het vrijen of tussen de menstruaties door;
  • jeuk aan de eikel of de schaamlippen.

Lang niet iedereen merkt dat hij of zij besmet is met een soa; vooral vrouwen hebben in veel gevallen weinig tot geen klachten van een soa.

Als je vermoedt dat u besmet bent met een soa, dan moet je naar de huisarts of een GGD poli. Voor een soa-test. Veel seksueel overdraagbare ziekten kunnen gemakkelijk wordt behandeld, maar onbehandeld, kunnen ze onaangename symptomen veroorzaken en eventueel schade veroorzaken, zoals onvruchtbaarheid. Het is belangrijk dat iedereen die gediagnosticeerd is met een soa, iedereen met wie ze in het afgelopen jaar seks hebben gehad informeert.

 

 

Overzicht symptomen en mogelijke complicaties

Chlamydia

Chlamydia geeft vaak geen of milde symptomen, zoals afscheiding, ontsteking of lichte irritatie. Het kan leiden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen en bijbalontsteking bij mannen. 


Gonorroe

Het gros van de meisjes en vrouwen die besmet zijn met gonorroe hebben geen symptomen. Mannen en jogens hebben vaak wel symptomen, die kunnen bestaan uit afscheiding uit de penis, branderig gevoel bij het plassen en pijnlijke of gezwollen testikels. Het ka leiden tot onvruchtbaarheid bij vrouwen en ontsteking van de bijbal bij mannen. 


Syfilis

In de eerste fase van syfilis ontstaat een pijnloze en harde zweer (sjanker) op de plek waar de bacterie het lichaam is binnengedrongen. Onbehandelde syfilis kan tot allerlei vervelende complicaties leiden.

 
Geniate wratten

Genitale wratten aanleiding geven tot jeuk, pijn een branderig gevoel. Ze verdwijnen spontaan, zonder verdere behandeling.

 
Genitale herpes

Zowel mannen als vrouwen krijgen bij genitale herpes eerst last van een tintelend of jeukend gevoel in het genitale gebied en niet lang daarna vormen zich groepjes blaasjes of zweertjes, welke na ongeveer drie weken indrogen. Meestal genezen ze zonder achterlating van littekens.

 
Trichomoniasis

Vooral vrouwen hebben bij trichomoniasis last van symptomen, zoals onder meer verandering van de vaginale afscheiding, pijn, jeuk en ontstoken vagina, pijn bij het plassen en pijn bij het vrijen.


Schaamluis

Schaamluis veroorzaakt vaak hardnekkige jeuk in het schaamhaar, wat een allergische reactie is op de beten van deze lastpakken.


Hepatitis B

In de helft van de gevallen verloopt een infectie met hepatitis B onopgemerkt. De andere helft van de geïnfecteerden krijgt vaak last van vermoeidheid, verhoging, spier- en gewrichtspijn, algehele malaise en lusteloosheid, misselijkheid en pijn in de bovenbuik.


HIV

HIV staat voor 'Human Immunodeficiency Virus'. Het virus tast het immuunsysteem van de besmette persoon aan, waardoor deze verzwakt en op den duur allerlei opportunistische infecties kunnen ontstaan.


Geschreven door


 

Soa - Wat is het?