Snotneus verhelpen verkoudheid

Snotneus verhelpen bij verkoudheid

Hoe kun je een snotneus verhelpen als je verkouden bent? De seizoensgebonden gewone verkoudheid is een ontsteking van de luchtwegen is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door (verkoudheids)virussen en veroorzaakt klachten als niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Voor zowel kinderen als volwassenen is een verkoudheid vervelend, vooral een snotneus kan erg lastig zijn. Ook een verkouden baby is lastig. Een baby kan door zijn snotneus zijn flesje minder makkelijk leegdrinken.

 Een veelvoorkomend symptoom van de seizoensgebonden verkoudheid is de loopneus. Het slijmvlies in het neus-keelgebied produceert altijd een beetje slijm en vocht dat de ingeademde lucht moet reinigen en bevochtigen voordat het de longen bereikt. Daar merk je normaal gesproken niets van omdat het door de trilharen in de neus richting de keelholte wordt vervoerd, waarna het wordt doorgeslikt. Doch als het slijmvlies ontstoken raakt, zwelt het op en gaat het veel slijm produceren. Dit slijm wordt ook wel 'snot' genoemd. je neus kan hierdoor verstopt raken. Je kunt een loopneus krijgen, maar het snot kan ook naar achter in je keel lekken. Er lijkt geen einde te komen aan het snot dat uit je neus loopt en de stapel gebruikte papieren zakdoekjes wordt met het uur groter. Hoe is het mogelijk dat je zoveel snot produceert?

Snotneus

Er zijn grofweg 100 verschillende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Nadat je besmet bent duurt het ongeveer twee dagen voordat de eerste symptomen zich manifesteren. Deze periode noemt ook wel 'incubatietijd'. Het virus migreert in deze tijd naar het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel, alwaar het zich vermenigvuldigd en een ontstekingsreactie veroorzaakt in de slijmvliezen. Ontstekingen zijn eigenlijk een van de beschermende mechanismen van het lichaam tegen vreemde organismen en materiaal. Op het moment dat de gevoelszenuwen worden geprikkeld gaat er een signaal naar de hersenen. Aldaar komt er een bepaalde signaalstof vrij die de slijmvliezen aanzet tot overwerk. Wij ervaren dit als het hebben van een verstopte neus of loopneus, ofwel een snotneus. Snot is eigenlijk een benaming voor alles wat uit je neus komt, met uitzondering van wanneer je een bloedneus hebt.

Bijkomende bacteriële infectie

Het verkoudheidvirus opent de poort voor bacteriën Als je er bovenop nog eens last krijgt van een bacteriële infectie, krijg je ook pusvorming - een mengsel van dood weefsel, bacteriën en witte bloedcellen of leukocyten. Een bacteriële infectie als complicatie van een verkoudheid wordt vergemakkelijkt door de slechte toestand van de aangetaste weefsels en door de algemene verzwakking van je lichaam. De symptomen zijn ernstiger dan bij een gewone verkoudheid. De temperatuur is hoger, de ziekte duurt langer dan 10 dagen en de klachten verergeren. Ook is je hoofdpijn erger. Een bijkomende bacteriële infectie kan leiden tot keelontsteking (faryngitis) of bijholteontsteking (sinusitis) of een oorinfectie.

Kleur van snot

De kleur van snot kan iets vertellen over je gezondheidstoestand. Helder en kleurloos snot is oké. Geel of groen daarentegen duidt op een virale of bacteriële infectie. Je lichaam stuurt leukocyten naar de slijmvliezen in je sinussen om de infectie te bestrijden, en de nasleep van deze strijd geeft je snot deze kleur. Ook als het snot van kleur verandert, heeft het geen zin om antibiotica te gebruiken. Antibiotica helpen namelijk niet tegen een verkoudheid. Antibiotica werken alleen tegen bacteriën en niet tegen virussen en verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus.  Wel kan antibiotica worden voorgeschreven bij een eventuele bijkomende bacteriële infectie. 

Wat te doen bij een snotneus?

Medicijnen zijn bij verkoudheid niet nodig. Verkoudheid gaat vanzelf over. Eventueel kun je neusdruppels of spray met xylometazoline gebruiken, hetgeen de zwelling van het slijmvlies vermindert, waardoor je wat gemakkelijker door uw neus kunt ademen. Xylometazolin is zonder recept bij de apotheek of drogist verkrijgbaar.

Daarnaast is het voor zowel kinderen als volwassenen beter om de neus op te halen in plaats van snuiten. Je kunt het slijm gewoon doorslikken. De maag maakt het slijm of snot onschadelijk. Snuit zo min mogelijk je neus. En als je toch besluit de neus te snuiten, doe het dan voorzichtig en door één neusgat tegelijk. Achter in de neus zitten kleine haartjes. Deze haartjes werken het slijm richting keel. Bij het ophalen van een snotneus gaat het slijm ook naar binnen en volgt het de natuurlijke weg. De neus beweegt het zelf immers ook deze richting in. Door je neus op te halen ontlast je bovendien de gezwollen slijmvliezen, waardoor deze eerder zullen slinken. De neus zal eerder opengaan. Je bereikt het tegengestelde door je neus veelvuldig te snuiten. Door te snuiten wordt het slijm met kracht tussen de gezwollen slijmvliezen geperst. De slijmvliezen raken hierdoor extra geprikkeld met als gevolg dat ze nog meer slijm produceren en verder opzwellen. De neus raakt dus steeds verder verstopt en het herstel duurt langer.


Geschreven door