Sneltesten onbetrouwbaar

Chlamydia sneltesten uiterst onbetrouwbaar

De Amsterdamse GGD waarschuwt voor chlamydia sneltesten, nadat uit onderzoek is gebleken dat ze meestal niet de juiste uitslag geven. Met een sneltest kan iemand zichzelf binnen een half uur testen op chlmaydia. De GGD testte de sneltest bij vrouwen waarvan ze zeker wisten dat ze chlamydia hadden. Wat bleek? Bij slechts 41 procent van de vrouwen die een infectie onder de leden hadden, wees de sneltest een besmetting uit. De fabrikant van de sneltest die de GGD Amsterdam onder de loep nam, beweerde dat de proef een betrouwbaarheid van meer dan tachtig procent had. Dat is dus in de test van de GGD gelogenstraft.

Voor het onderzoek werden tussen juli 2009 en februari 2010 ruim negenhonderd vrouwen in Paramaribo met de sneltest gecontroleerd op een chlamydiabesmetting. Van iedere vrouw werd ook een reguliere test afgenomen. Deze testresultaten zijn met elkaar vergeleken. Het onderzoek wijst ook uit dat bij vrouwen die een infectie met weinig chlamydiabacteriën hebben, de sneltest slechts in 12,5 procent van de gevallen een infectie aan het licht brachten.

Een woordvoerder van de GGD Amsterdam kan niet zeggen of de betrouwbaarheid van alle sneltesten nu is gecontroleerd. Er is immers veel soorten testen via internet te verkrijgen. Wel stelt hij dat vooralsnog geen enkele sneltest voldoet aan de normen om als betrouwbaar te kunnen worden aangemerkt.

Een betrouwbare chlamydiatest kun je bij de huisarts of soapolikliniek van de GGD laten doen, aldus de GGD.

Bron: Metronieuws, 2 maart 2012

Toch liever een thuistest?

Als je toch liever een thuistest doet, kies dan voor de Lab-zelftests voor soa. Deze zijn iets duurder, maar wel betrouwbaar. Het verschil met thuistesten voor soa is dat je anoniem een professionele SOA-test krijgt thuisgestuurd met duidelijke instructies erbij waarin staat wat je moet doen. De test stuur je daarna in een speciale envelop terug naar een laboratorium. Het laboratorium onderzoekt dan je test. Vervolgens krijg je bericht per e-mail of telefoon, al naar gelang wat je wilt, over de uitslag, en indien er een soa is vastgesteld, word je direct verder geholpen met wat je het beste kunt doen.