Schimmelnagel symptomen

Wat is een schimmelnagel?

Een schimmelinfectie van de nagel wordt in de volksmond ook 'kalknagel' genoemd. De medische benaming van een schimmelnagel is 'onychomycose'. Een schimmelnagel is een infectie door schimmels of gisten van het nagelbed, dat is het weefsel onder en achter de nagel, waar de nagel uitgroeit. Het kan voorkomen aan één of meer nagels. Een schimmelnagel geeft een typische geelwitte verkleuring van de nagelplaat (de eigenlijke nagel). De schimmelnagel wordt dikker en er kunnen ontsierende vlekken, strepen of eilandjes op ontstaan. Het komt ook voor dat de aangedane nagel schilferig, broos en pijnlijk wordt. De nagel kan op een gegeven ogenblik zelfs losraken van het nagelbed. Dit gebeurt bij een onbehandelde infectie.Een schimmelnagel komt bij vrouwen en mannen even vaak voor. Teennnagels zijn vier keer vaker aangedaan dan vingernagels. Naarmate je ouder wordt, heb je meer kans op een schimmelnagel. Bij mensen met suikerziekte komt een schimmelnagel vaak voor. Als je woont of werkt in een verpleeghuis, zwembad of schoonmaakbedrijf, dan loop je een verhoogd risico. Dit komt doordat je dan veel in aanraking komt met water en warme, vochtige locaties.

Verschillende soorten schimmels die bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig zijn, kunnen een nagelinfectie veroorzaken. Dit gebeurt als de boosdoener de huid of nagels binnendringt en zich vervolgens uitbreidt. Er zijn een aantal factoren die het risico van een schimmelnagelinfectie verhogen, zoals:

  • vochtige en warme omstandigheden, waar schimmels zich prettig bij voelen en ze de kans hebben om zich in de huid en nagels te nestelen;
  • het dragen van slecht passende schoenen en/of slecht ventilerende schoenen die zweetvoeten veroorzaken;
  • een beschadiging aan de nagel of huid, aangezien dit de porte d'entree vormt voor de schimmel;
  • een slechte gezondheid, of bepaalde gezondheidsproblemen, zoals suikerziekte.

Wat zijn de symptomen en klachten van een schimmelnagel?

Kenmerkend van een schimmelnagelinfectie is dat de nagel steeds dikker wordt en verkleurt. De nagels kunnen witgeel, groen of bruin verkleuren. Verder kunnen de nagels kwetsbaar en brokkelig worden en in ernstige gevallen zelfs (deels) loslaten. Vaak is knippen niet meer gewoon mogelijk. Schimmelnagels kunnen aan één of meerdere nagels zitten, maar ook aan alle nagels. Soms gaat een schimmelnagel gepaard met een schimmelinfectie van de huid (voetschimmel), wat eruit ziet als kloofjes en schilfering tussen de tenen, of schilfering langs de voetrand.

Hoe wordt een schimmelnagel behandeld?

De diagnose wordt door de huisarts à vue gesteld. Schimmelnagels zijn onschuldig, geeft vaak weinig klachten en behandeling is daarom normaal gesproken niet nodig. Bij cosmetische bezwaren of wanneer je klachten klachten ondervindt door de afwijkende vorm van de nagel, is behandeling aangewezen. Er worden verschillende behandelmethoden onderscheiden.

Bij een oppervlakkige infectie van de nagel kan het antischimmelmiddel Miconazol zalf FNA uitkomst bieden. Eerst wordt de geïnfecteerde keratine verwijderd van de nagel door deze af te vijlen. Dit kun je zelf doen of laten doen door een pedicure. De tinctuur dien je tweemaal daags aan te brengen gedurende ten minste 6-8 weken. Bij ernstige infecties heeft deze behandeling geen zin, omdat lokale antimyotica niet diep genoeg doordringen om de schimmel te bestrijden. In dat geval kan orale behandeling met antimyotica (anti-schimmel) uitkomst bieden. Wel wordt deze behandeling in verband gebracht met bijwerkingen. Een andere mogelijkheid is het laseren van schimmelnagels, waarmee schimmels in de nagels gedood worden door opwarming, zonder dat schadelijke opwarming van de nagel zelf of de huid optreedt. De nieuwe generatie lasers (Pinpointe laser) werkt met micropulsen.

Geraadpleegde literatuur:

- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.

- Dr. R.I.F. van der Waal, prof. dr. H.A.M. Neumann (red.): Praktische dermatologie - Klinische atlas met 470 afbeeldingen in kleur, Prelum uitgevers, Houten, 2009.

- Tartuffel. Schimmelnagels: wit-gele, groene of bruine nagels. http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/112229-schimmelnagels-wit-gele-groene-of-bruine-nagels.html


Geschreven door