Psoriasis symptomen

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een vrij vaak voorkomende, rood schilferende huidziekte, waarbij door overmatige activiteit van de huidcellen delen van de huid dikker en rood worden, wat gepaard gaat met schilfering (zie afbeelding). Soms kun je ook flink last hebben van jeuk. De plekken kunnen ook pijn doen. Voorkeurslocaties of voorkeursplekken zijn de strekzijden van de ellebogen en de knieën, de onderrug en het behaarde hoofd, vooral langs de haargrens (zoals achter de oren). In het gezicht komt psoriasis nauwelijks voor. Soms ontsteken ook de (kleine) gewrichten. Psoriasis is met de huidige stand van zaken niet te genezen, maar vaak wel goed onder controle te brengen. Psoriasis is niet besmettelijk. Mensen met psoriasis kunnen er flink last van hebben. Je kunt naast lichamelijk ongemakken, ook te maken krijgen met de psychische en sociale gevolgen ervan. Psoriasis is een zichtbare ziekte en als je psoriasis hebt, zul je moeten leren omgaan met de reacties van mensen. En dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan.Chronische aandoening

Psoriasis is een chronische aandoening. De klachten kunnen weliswaar minder worden of zelfs tijdelijk verdwijnen, maar de psoriasis kan altijd weer de kop opsteken. Als je psoriasis hebt, zult je het een plaats moeten geven in je leven.

Te snelle huiddeling

Bij psoriasis delen de huidcellen zich te snel. Op bepaalde plekken is de huidvernauwing bij wijze van spreken 'op hol geslagen', waardoor nieuwe huidcellen zich razendsnel ontwikkelen. Hierdoor ontstaan te veel huidcellen en de huid wordt dikker, ze raakt geïrriteerd en er treedt overmatige schilfering op. Het verloop van psoriasis kan zeer grillig zijn. Je bent periodes met verbeteringen en periodes met verslechteringen, waarbij je veel klachten hebt. De één heeft slechts enkele plekken, terwijl de ander er helemaal onder zit.

Mogelijke oorzaken

Psoriasis kent een erfelijke factor. Kinderen van een ouder met psoriasis hebben ongeveer 10% kans om zelf psoriasis te krijgen en wanneer beide ouders psoriasis hebben, is de kans maar liefst 50%. Er zijn ook een aantal uitlokkende factoren bekend. Deze factoren veroorzaken geen psoriasis, maar ze kunnen de ziekte uitlokken als je er aanleg voor hebt. Ook wanneer je de ziekte al hebt, kunnen deze factoren de klachten doen verergeren of het herstel vertragen. Voorbeelden van deze uitlokkende factoren zijn stress, roken, alcohol, bepaalde medicijnen, huidbeschadigingen, klimatologische omstandigheden, infectieziekten (zoals griep), hormonen en herhaaldelijk over de huis schuren. Men vermoedt verder dat psoriasis een auto-immuunziekte is, maar hier moet nog veel onderzoek naar worden verricht.

Verschillende soorten

Er zijn allerlei soorten psoriasis. Psoriasis vulgaris is de meest voorkomende soort. Ongeveer 90% van de mensen met psoriasis, heeft deze soort. De plekken zijn groot en rood en duidelijk begrensd. Op de plekken zitten zilverachtige schilfers. De plekken kunnen bij psoriasis vulgaris op het hele lichaam voorkomen. Je kunt last hebben van enkele plekjes of uitgebreide rode plekken. De psoriasisplekken kunnen een paar weken, maar soms ook levenslang blijven bestaan. Voorkeurslocaties zijn aan de buitenkant van ellebogen en knieën, laag op de onderrug en op het behaarde deel van het hoofd, bijvoorbeeld achter de oren. Psoriasis kan zich ook voordoen in de ichaamsplooien, bijvoorbeeld in de liezen, de oksels, de bilspleet of onder de borsten. Soms zijn er nagelafwijkingen, wat zich uit als kleine deukjes en putjes in de nagels. Je kunt soms ook last krijgen van gewrichtsklachten, vooral aan vingers en tenen.


Behandeling

De meest voorkomende behandeling van psoriasis is lokale therapie, dat is het smeren van medicijnen (in zalven en lotions) op de huid. Behandeling kan ook bestaan uit lichttherapie (belichting van de aangedane huid met ultraviolette stralen). Verder is systemische therapie mogelijk. Dat zijn medicijnen die je inneemt. Deze krijg je vaak voorgeschreven als lokale behandelwijzen en lichttherapie onvoldoende soelaas bieden.


Geschreven door