Pseudokroep symptomen

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen, in de buurt van de stembanden, welke bij jonge kinderen van 1 tot 5 jaar voorkomt en in zeldzame gevallen ook bij oudere kinderen en jongvolwassenen. Meestal wordt deze infectie door een verkoudheid voorafgegaan. Het kind is dan verkouden en heeft last van een typische blafhoest, ook wel 'zeehondenhoest' genoemd. Jongens krijgen vaker pseudokroep dan meisjes en in de herfst komt het vaker voor. De aandoening is self-limiting.

 Pseudokroep is niet heel erg besmettelijk. Het betreft een ontsteking van het slijmvlies van het strottenhoofd, welke vaak weer het gevolg is van een 'gewone' virale luchtweginfectie. Een verkoudheidsvirus is besmettelijk voor andere kinderen doordat het virus wordt verspreid via vochtdruppeltjes van een geïnfecteerd persoon via de mond of neus.

Wat zijn de klachten en symptomen van pseudokroep?

Pseudokroep komt vooral voor in de leeftijd van 3 maanden (baby) tot 3 jaar. Vaak heeft je kind overdag nog gewoon gespeeld, maar was het wel wat verkouden. 's Avonds wordt hij op de gewone tijd in bed gestopt en na een paar uur slapen, wordt hij wakker en heeft hij het benauwd. Hij hoest met het geluid van een zeehond. Het is een zeer kenmerkende hoest. Als je het eenmaal hebt meegemaakt, herken je het ogenblikkelijk. Ouders die het nog nooit gehoord hebben, maken zich vaak wat ongerust.

Een aanval van benauwdheid komt vooral 's avonds en in de vroege nacht voor, soms enkele avonden achter elkaar. Meestal verdwijnt de benauwdheid weer na enkele uren en gaat je kind weer rustig slapen. Als de verschijnselen zich de volgend enacht weer voordoen, is het vaak in mindere mate.

Het ademen wordt bemoeilijkt en er ontstaat benauwdheid doordat de slijmvliezen in de grote luchtpij, vlak onder het strottenhoofd, opzet. Daardoor ontstaat ook die typische blafhoest.

 

Hoe wordt pseudokroep behandeld?

Als je kind in paniek wakker wordt doordat het zich benauwd voelt, is het van belang dat hij zich veilig weet bij vader en moeder. Stel het kind gerust en wacht tot de benauwdheid afneemt en hij weer in slaap valt. Vroeger werd wel het advies gegeven om met het kind in de badkamer of douchecel te gaan stomen, maar dat is weinig effectief gebleken. Het is van belang dat de ouders rust en kalmte uitstralen.

Er zijn geen medicijnen tegen pseudokroep. Luchtwegverwijderaars zijn alleen effectief bij vernauwing van de kleine luchtwegen, zoals bij astma het geval is. Hoestdrankjes en soortgelijke middelen hebben ook geen nut. In ernstige gevallen kan de arts een steroïde geven door middel van een vernevelingsapparaat. Dit medicijn doet de zwelling van de larynx verminderen en zorgt er zo voor dat de luchtwegen wat meer openstaan, waardoor het kind wat meer lucht krijgt en zich minder benauwd voelt. Slechts in zeldzame gevallen heeft pseudokroep een ernstig verloop en is opname en soms intubatie nodig. Intubatie is het inbrengen van een buisje in de luchtpijp via de mond of de neus zodat iemand beademd kan worden

Geraadpleegde literatuur:

- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen bij kinderen. Elsevier Gezondheidszorg, Maarssen, tweede druk 2009.

- Hans Koch & Peter van Druenen: Diagnosewijzer - 200 aandoeningen - Symptomen, diagnose en behandeling. Uitgeverij Terra Lannoo, Arnhem, 2009.


Geschreven door