Prikkelbare darm beweging

Bewegen en het prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Bewegen is voor iedereen goed. Voor volwassen mannen en vrouwen geldt dat ze ten minste een half uur matig intensieve lichamelijke activiteit moeten verrichten op minimaal vijf, maar bij voorkeur alle dagen van de week. Voorbeelden van matig intensieve lichamelijke activiteit bij volwassenen zijn flink doorwandelen (5-6 km/uur) en fietsen met 15 km/uur. Regelmatige lichaamsbeweging heeft vele gezondheidsvoordelen. Je krijgt er ene betere conditie door, je traint je spieren en gewrichten, het helpt je ontspannen en je bouwt een betere weerstand op. Ook voor mensen met een prikkelbare darm geldt dat ze moeten zorgen voor voldoende beweging. Beweging is belangrijk voor een goede darmbeweging en een goede spijsvertering. Ook kun je door te bewegen obstipatie of verstopping voorkomen.

 

Wat zijn de voordelen van bewegen?

Bewegen zorgt allereerst voor een betere darmwerking. Als je last hebt van verstopping, kun je al na een paar dagen merken dat je stoelgang verbetert als je gaat bewegen. Veel mensen met een prikkelbare darm voelen zich ongewoon moe, waardoor ze afzien van lichaamsbeweging. Ze hebben daar dan te weinig energie voor. Dit moet je juist niet doen. Door regelmatig te sporten en te bewegen zul je je juist fitter en energieker voelen. Verder voelen mensen die regelmatig bewegen zich niet alleen lichamelijk maar ook geestelijke beter. Door regelmatig te bewegen verdwijnen negatieve gevoelens sneller en ben je beter in staat om met je chronische ziekte om te gaan.

 

Zijn er ook nadelen aan bewegen?

Niet alle mensen met PDS zijn enthousiast over frequent sporten en bewegen. Zij ervaren juist dat hun klachten in intensiteit toenemen. Beweging prikkel normaal gesproken de darmen op een positieve manier wat leidt tot ene betere darmwerking, kan bewegen bij mensen met PDS echter ook aanleiding geven tot overprikkeling en dus meer klachten. Toch is het belangrijk om wel te (blijven) bewegen. Dit betekent niet dat je intensief hoeft te sporten, maar dat je ten minste een half uur per dag matig intensief beweegt.

Beweging inbouwen in je dagelijkse bestaan

Je kunt het beste beweging inbouwen in je dagelijkse bestaan. Een paar voorbeelden:

  • Neem de trap in plaats van de lift;
  • Ga op de fiets naar je werk;
  • Loop of fiets naar de supermarkt;
  • Verricht werkzaamheden in de tuin;
  • Stap drie of vier haltes eerder uit de bus en loop de rest naar huis;
  • Neem een hond die je een paar keer per dag moet uitlaten.

Als je gaat sporten, zorg dan voor een rustige opbouw en houd je grenzen goed in de gaten. Stop even als je merkt dat je van een bepaalde (sport)activiteit buikklachten krijgt en probeer het later opnieuw. Forceer niets. Als je geregeld last hebt van klachten, is het misschien goed op je inspanningen wat terug te schroeven. Ga niet sporten na het eten, want na een maaltijd trekt het bloed naar maag en darmen. Als je na het eten gaat sporten, gaat het bloed juist naar armen en benen. Dit interfereert met de spijsvertering.


Geraadpleegde literatuur:

- S. Kollaard, H. Vinke. Zorgboek Prikkelbare Darm Syndroom. Stichting September, 2e herziene druk, Amsterdam, 2010.


Geschreven door

  

Lees verder

  • Dit artikel maakt deel uit van een special over de behandeling van prikkelbare darmsyndroom. Klik hier om door te gaan naar de special.