Platte wratten symptomen

Wat zijn platte wratten?

Platte wratten symptomen, oorzaak en behandeling. Platte wratten staan ook wel bekend als vlakke wratten. De medische benaming is verrucae planae (verruca plana). Platte wratten worden net als gewone wratten (verruca vulgaris) veroorzaakt door het humaan papilloma virus (HPV). Doordat ze worden veroorzaakt door een virus, zijn wratten besmettelijk. Het virus kan worden overgedragen van persoon tot persoon via direct en indirect contact. Het virus kan ook andere plekken van het lichaam besmetten. Platte wratten zijn niet zeer besmettelijk. Het virus dringt in de huid via een plek op de huid dat beschadigd is. De incubatietijd, dat is de tijd die verloopt tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat, kan 3-6 maanden of zelfs langer bedragen.

 

Door aan een wratje te krabben kun je deze beschadigen en aldus het virus verspreiden, met als gevolg dat er nieuwe wratten ontstaan bij jezelf of bij anderen. Daarom is het ven belang om brabben te voorkomen. Vaak verdwijnen wratten spontaan binnen ongeveer 2 tot 3 jaar, omdat het lichaam afweerstoffen tegen het virus gevormd heeft. Platte wratten zijn goedaardig en veelal pijnloos.

Wat zijn de symptomen van platte wratten?

De voorkeurslocaties van platte wratten zijn:

  • het gezicht, vooral bij kinderen en dan met name op het voorhoofd
  • de nek
  • de handruggen
  • de armen
  • de benen, vooral bij vrouwen die hun benen scheren en dan met name de scheenbenen
  • behaard gebied, vooral bij mannen die zich scheren

Platte wratten zijn enigszins verhoogde (platte), gladde en vlakke huidkleurige, witgrijze tot lichtbruine bobbeltjes, variërend in grootte van 1 tot 5 mm. De wratejs liggen maar iets hoger dan het huidoppervlak. Platte wratten zijn meestal talrijk en ze komen nogal eens voor als een zwerm met meerdere, soms wel tientallen tot honderd, wratjes, veroorzaakt door herinfectie als gevolg van krassen, krabben of scheren. Er komen grotere platte wratten voor, welke meestal bestaan uit een groep samengesmolten losse wratjes.

De meeste wratjes zijn pijnloos, ofschoon sommigen kunnen iriiteren of pijn kunnen doen as ze in een gebied aanwezig zijn waar vaak tegenaan wordt gestoten of die onder druk staat. Het zijn goedaardige, onschuldige gezwellen. Medisch gezien vormen ze geen probleem, maar het euvel is vaak dat je je in verlegenheid voelt gebracht door hun aanwezigheid.

Hoe worden platte wratten behandeld?

De aandoening is self-limiting, dat wil zeggen dat de wratjes vanzelf verdwijnen zodra je immuunsysteem antistoffen tegen het specifieke HPV-virus heeft opgebouwd. Het natuurlijke beloop is enkele maanden tot maximaal twee jaar. Voordat ze verdwijnen en worden opgeruimd door het afweersysteem, kleuren ze vaak eerst even rood als gevolg van een lichte ontstekingsreactie.

Vanwege het klein formaat en het grote aantal, zijn platte wratten moeilijk te behandelen. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden, zoals oppervlakkig bevriezen met wattenstaafjes, behandeling met tretinoïne crème of fluorouracil crème (Efudix ® crème).

Zelfs wanneer de behandeling succesvol is verlopen, betekent dit niet dat een recidief is uitgesloten. Zolang het eigen afweersysteem de boosdoener niet heeft opgeruimd, kan het betreffende humaan papillomavirus weer de kop opsteken.


Geschreven door