Pfeiffer behandeling

Pfeiffer behandeling: hoe kan de ziekte van Pfeiffer behandeld worden?

De ziekte van Pfeiffer kent een self-limiting beloop en gaat dus in principe vanzelf over. Het leidt bijna altijd tot volledige genezing. Sommige mensen met Pfeiffer hebben maandenlang last van moeheid, maar dat zijn uitzonderingen. Meestal houdt de moeheid bij Pfeiffer niet langer dan één tot twee maanden aan. Er is geen behandeling voor Pfeiffer beschikbaar of noodzakelijk. Wel kun je de klachten proberen te verlichten: de behandeling van de ziekte van Pfeiffer is symptomatisch.Antibiotica

Er bestaan geen medicijnen tegen Pfeiffer. Antibiotica helpen niet, aangezien het om een virus gaat en niet om een bacterie. Het is zelfs zo dat breedspectrumpenicillinen bijna altijd toxicodermie (bepaalde huidverschijnsleen a.g.v. het gebruik van bepaalde geneesmiddelen) of rash (roodheid van de huid) geven bij patiënten met de ziekte van Pfeiffer.

Keelpijn

Als je last hebt van keelpijn, dan kunnen koele dranken en waterijs helpen. Heb je veel last van pijn, dan kun je desgewenst een paracetamol nemen. Wereldwijd is dit het meest gebruikte pijnstillende en koortsverlagende middel. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn. Ook keelpijn kun je bestrijden met paracetamol/coffeïne. Binnen een half uur na gebruik merk je al de pijnstillende werking. Dit effect houdt ongeveer drie tot zes uur aan. 


Virusremmer

Pfeiffer wordt veroorzaakt door het epstein-barr-virus (EBV), één der humane herpesvirussen. Uit onderzoek is gebleken dat behandeling met specifieke antivirale middelen (aciclovir) wel de virusproductie remt maar geen invloed heeft op het beloop van de ziekte. Het heeft dus geen enkele zin deze virusremmer te slikken als je Pfeiffer hebt.

Begeleiding

Uit onderzoek blijkt dat als een Pfeifferpatiënt na het stellen van de diagnose een korte begeleiding van een psycholoog krijgt (d.w.z. één consult en twee telefonische gesprekken), de moeheid na 6 maanden minder is dan bij de controlegroep.

Dieet

Een speciaal dieet is bij de ziekte van Pfeiffer niet nodig. Je mag eten waar je maar zin in hebt. Alcohol kunt je beter laten staan, aangezien de lever het zwaar heeft bij Pfeiffer. Verder mag je doen wat je kunt. Je hoeft dus niet in bed te blijven als je dat niet wilt. Het is wel belangrijk dat je goed naar uw lichaam luistert. Neem op tijd rust en ga niet over je grenzen heen.

Vermijd lichamelijke inspanning

Zolang je last hebt van leverfunctiestoornissen en een vergrote milt, doe je er verstandig aan om geen (zware) lichamelijke inspanning te verrichten. Als de leverfunctiestoornissen en de vergrote milt weer verdwenen zijn (meestal na weken), kun je geleidelijk aan je dagelijkse activiteiten en de lichamelijke activiteiten weer uitbouwen. Luister hierbij goed naar je lichaam om een terugval in de vermoeidheidsklachten te voorkomen. Geforceerd sporten of werken werkt alleen maar averechts.

Huisarts

De informatie over de ziekte van Pfeiffer is algemeen. Het kan zijn dat jouw situatie net anders is. Heb je nog vragen, dan kun je die stellen aan je huisarts.

Geraadpleegde literatuur:

- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.


Geschreven door