PDS medicijnen

Prikkelbare darm syndroom medicijnen

Medicijnen spelen bij de behandeling van het prikkelbare darmsyndroom (PDS) een aanvullende rol (naast aanpassingen in de leefstijl: vezelrijke voeding gebruiken, voldoende drinken, voldoende lichaamsbeweging te nemen en stress vermijden). Medicijnen kunnen helpen om bepaalde klachten te verminderen en zijn gericht op een verbetering van het ontlastingspatroon en soms ook op pijnbestrijding, of op een combinatie hiervan. Het is altijd raadzaam om eerst met je huisarts te overleggen voordat je bepaalde medicijnen gaat gebruiken, ook al zijn sommige zonder voorschrift verkrijgbaar. Je krijgt dan een passend advies, waarbij de arts rekening houdt met jou specifieke situatie, ziektegeschiedenis en omstandigheden.

 Medicijnen hebben vaak meerdere namen: de naam van de werkzame stof en de merknaam, dat is de naam die de fabrikant aan het betreffende middel geeft. In dit artikel gaan we in op medicijngroepen; dat is ene griep van medicijnen met ongeveer dezelfde werking en die bij dezelfde klachten worden voorgeschreven. Bij PDS zijn de volgende medicijngroepen betrokken: bulkvormende stoffen; krampwerende middelen; middelen tegen diarree; pijnstillers; en antidepressiva.

Medicijnen PDS: bulkvormende stoffen

Bulkvormende stoffen bestaan uit oplosbare vezels en dragen bij een betere stoelgang en dus ene vermindering van klachten als diarree en verstopping. Oplosbare vezels maken de stoelgang soepeler, wat prettig is als je last hebt van verstopping. Maar ze helpen ook tegen diarree, doordat ze vocht binden. Deze middelen kunnen gebruikt worden als aanvulling op een vezelrijk dieet. Je moet er wel voldoende bij drinken, omdat je anders ernstig verstopt kan raken. Het gaat om de volgende middelen: Metamucil, Volcolon, Psylium-vezels, het beste op te lossen in water, yoghurt of vruchtensap.

Medicijnen PDS: krampwerende middelen

Krampwerende middelen helpen om de sterke samentrekkingen van de darm te verminderen. Deze samentrekkingen van de darmen treden meestal op als er voedsel passeert. Veel gebruikte, vrij verkrijgbare krampwerende middelen zijn mebeverine (Dusputal) en scopolaminebutyl (Buscopan). Eventueel kun je een krampwerend middel combineren met een pijnstiller op basis van paracetamol. Behalve het gewenste effect kunnen deze middelen bijwerkingen geven, zoals overgevoeligheid in de vorm van huiduitslag, galbulten of jeuk. Sommige mensen krijgen last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Raadpleeg altijd je arts als je te veel last hebt van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als je andere bijwerkingen ervaart waar je je zorgen over maakt.

Medicijnen PDS: middelen tegen diarree

Diarree ontstaat door een te snelle passage van het voedsel door de darm, waardoor er te weinig water aan de ontlasting wordt onttrokken. Bij diarree is de natuurlijke balans van de voedings- en vochtabsorptie in je darmen verstoord. Middelen tegen diarree vertragen onder meer de voedselpassage door de darm, waardoor deze meer wordt ingedikt. Een bekend voorbeeld is het middel Imodium, met de werkzame stof loperamide wat de bewegingen van de darmen remt en zorgt voor samentrekking van de anus. Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, droge mond, winderigheid en buikpijn. Soms kan ook ernstige verstopping optreden, wat kan leiden tot een opgezwollen buik.

 

Medicijnen PDS: pijnstillers

De meest voorkomende klacht bij PDS is buikpijn. Buikpijn kan bestreden worden met pijnstillers. Vaak is het al genoeg om paracetamol te gebruiken. Als dit niet voldoende werkt, kun je het beste met de huisarts overleggen over sterkere middelen. Ga niet zelf experimenteren met allerlei pijnstillers, aangezien sterkere middelen maag-darmklachten kunnen geven.

Medicijnen PDS: antidepressiva

Lage doseringen van antidepressiva -dit zijn middelen die tegen depressie worden gebruikt- kunnen een gunstige werking hebben op sommige klachten bij het prikkelbare darmsyndroom. Dit komt doordat bepaalde antidepressiva de gevoeligheid van de darm voor pijnprikkels verminderen. Je kunt deze medicijnen voorgeschreven krijgen bij hevige klachten of als andere behandelingen of maatregelen geen effect sorteren.


Geschreven door

  

Lees verder

  • Dit artikel maakt deel uit van een special over de behandeling van prikkelbare darmsyndroom. Klik hier om door te gaan naar de special.