PDS hypnotherapie

Hypnotherapie en PDS

De meeste mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) leren door de jaren heen (steeds beter) met hun ziekte om te gaan. Uit onderzoek blijkt dat hypnotherapie de klachten bij PDS kan verminderen. Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij de behandelaar gebruikt maakt van hypnose.

Wat zijn de voordelen van hypnotherapie bij PDS?

Het leven met PDS brengt vaak allerlei ongemakken met zich mee, zoals voortdurend moeten leven met pijn en vermoeidheid. Dit verandert de manier waarop je in het leven staat en het kan je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde aantasten. Het omgaan met pijn is een belangrijk onderdeel bij hypnotherapie. Daarnaast helpt hypnotherapie je te ontspannen en gaat het stress tegen.

De therapeut maakt veel gebruik van ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen en van visualisatietechniek. Bij dat laatste zal de therapeut van je vragen om je iets zo levendig voor te stellen, alsof je het echt beleeft. Zo kan hij van je vragen om je te concentreren op een voor jou pijnlijke plek en om bij het uitademen je voor te stellen dat je ook een deel van de pijn uitademt. Tijdens hypnose ben je extra vatbaar voor suggestie. Daarom werken zulke oefeningen goed tijdens hypnose.

Hypnotherapie is een effectieve behandeling bij PDS

Hypnotherapie blijkt een effectieve behandeling op lange termijn voor het prikkelbare darm syndroom. Patiënten die hypnotherapie hebben gehad, ondervinden de voordelen gedurende ten minste vijf jaar, zo blijkt uit onderzoek. Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart (71%) van de patiënten goed op hypnotherapie reageerden en de klachten van de meeste patiënten verslechteren niet. De gunstige effecten van hypnotherapie lijken ten minste vijf jaar aan te houden, waardoor het met recht een effectieve behandeling voor mensen met PDS mag worden genoemd. Vrouwen hebben meer kans dat de therapie aanslaat dan mannen .


Geschreven door

  

Lees verder

  • Dit artikel maakt deel uit van een special over de behandeling van prikkelbare darmsyndroom. Klik hier om door te gaan naar de special.