Nierstenen en vitamine C

Vitamine C verhoogt risico op nierstenen

Uit Zweeds onderzoek blijkt dat mannen die dagelijks een vitamine C supplement slikken, een grotere kans hebben op het krijgen van nierstenen dan mannen die dit niet doen. Mannen die dagelijks een vitamine C supplement (ascorbinezuur, 1000 mg) slikken, lopen volgens de uitkomsten van het onderzoek een verhoogde kans op het krijgen van nierstenen. Dit komt vermoedelijk doordat vitamine C ongemetaboliseerd in de urine wordt uitgescheiden als oxalaat. De onderzoekers houden een slag om de arm wat betreft de hoogte van het risico.

Symptomen nierstenen

Nierstenen zijn opgebouwd uit een groot aantal kleine kristallen die gevormd zijn in de urine en die pijnlijk de urinewegen kunnen belemmeren. Klachten en symptomen die op een niersteen kunnen duiden, zijn:

  • ernstige pijn van de flank, uitstralend naar de lies of het genitale gebied en de binnenkant van de dijen
  • urine-urgentie (dat is een niet te onderdrukken drang tot urineren)
  • zweten / transpireren
  • rusteloosheid
  • misselijkheid
  • braken / overgeven
  • bloed in de urine

De meeste nierstenen worden gevormd door calciumoxalaat of calciumfosfaat. Nierstenen kunnen worden veroorzaakt door een voedingspatroon met veel dierlijke eiwitten, natrium en geraffineerde suikers. Een te lage vochtinname kan ook leiden tot steenvorming. Vrouwen hebben een doorgaans veel lagere totale risico op nierstenen dan mannen. Daarom zijn de uitkomsten van het onderhavige onderzoek niet van toepassing op vrouwen.

Grote hoeveelheden vitamine C verhogen het risico op nierstenen

De onderzoekers vermoeden dat grotere hoeveelheden vitamine C de kans op nierstenen kunnen vergroten, omdat vitamine C ongemetaboliseerd in de urine wordt uitgescheiden als oxalaat. Eén van de onderzoekers, Agneta Akesson, als universitair hoofddocent verbonden aan het Karolinska Instituut in Stockholm te Zweden, zei:

"Het is belangrijk dat het publiek weet dat er mogelijk risico's verbonden zijn aan het nemen van hoge doses vitamine C. Degenen met een voorgeschiedenis van nierstenen moeten hun arts raadplegen voordat zij overgaan tot het dagelijks slikken van een vitamine C supplement."

Voor het onderzoek, dat is gepubliceerd in het vakblad JAMA Internal Medicine, bestudeerden de onderzoekers meer dan 23.000 Zweedse mannen die tussen 45 en 79 jaar oud waren, van 1997 tot 2009. Geen van hen had nierstenen bij aanvang van het onderzoek. 22.000 hunner slikten geen vitamine C en 907 slikten wel vitamine C slikten over een periode van 11 jaar. Van de groep die wel vitamine C nam, kreeg gedurende de onderzoeksperiode 3,4 procent last van nierstenen. Bij de groep die geen vitamine C nam was dit 1,8 procent. De onderzoekers corrigeerden de resultaten door rekening te houden met andere factoren die invloed kunnen hebben, zoals opleidingsniveau, leeftijd en lichaamsgewicht.

Het onderzoek wijst er dus op dat mannen die dagelijks een hoge dosis vitamine C slikken, een verhoogd risico hebben op nierstenen, variërend van 1,7 tot 2,2 keer zo hoog. De nderzoekers wijzen erop dat er geen significant bewezen redenen zijn voor een persoon om zulke grote hoeveelheden vitamine C te nemen. De resultaten van de studie zijn niet van toepassing op vitamine C die afkomstig is uit voedsel. Een ander resultaat van de studie was dat multi-vitaminen-supplementen die geen grote doses vitamine C hebben, de kans op nierstenen niet verhogen.

De auteurs wijzen erop dat er vervolgonderzoek nodig is om deze bevindingen te schragen, en zij benadrukken dat mensen niet moeten stoppen met het consumeren van vitamine C na het lezen van dit verslag. Als je bezorgd bent over je vitamine C-inname of vragen hebt met betrekking tot vitamine suppletie, raadpleeg dan je huisarts. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon is het nemen van extra vitamine C normaal gesproken overbodig. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen is 70 mg.


Geschreven door