MERS symptomen

Wat is MERS?

Wat zijn de symptomen MERS, hoe verspreidt MERS zich en hoe wordt MERS behandeld? Op 28 mei 2013 waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het nieuwe SARS-virus dat wereldwijd al aan meer dan 20 mensen het leven heeft gekost. De directeur van de WHO, Margaret Chan, maakt zich ‘grote zorgen’ over het virus, dat Middle East Respiratory Syndrome-Coronavirus (MERS-CoV) is genoemd. De naam deed al de ronde en is goedgekeurd door onder meer de Saudische, Nederlandse en Britse wetenschappers die het virus ontdekten.Tot 23 mei 2013 heeft de WHO in acht verschillende landen in totaal 44 besmettingen geteld. Van deze groep mensen zijn er 22 mensen overleden als gevolg van complicaties welke werden veroorzaakt door het virus. Het virus kan levensgevaarlijke ontstekingen van de luchtwegen veroorzaken. Er is nog veel onduidelijk over het virus.

Het nieuw type Coronavirus dook in september 2012 voor het eerst op. Coronavirussen zijn algemeen bekend en veroorzaken –evenals het Rhinovirus- vooral verkoudheid. Dit is allemaal niet zo ernstig, maar sommige types van het Coronavirus kunnen voor serieuzere problemen zorgen. Zo is een bepaald type coronavirus verantwoordelijk voor SARS, welke eind 2002 de kop opstak in China op leidt tot acute ademhalingsproblemen en vrij besmettelijkis.wereldwijd gingen er meer dan 700 mensen dood aan de gevolgen van SARS. Evenals SARS lijkt ook MERS een ernstiger ziekteverloop te geven dan de andere varianten van het Coronavirus. Er zijn nog geen ziektegevallen in Nederland bekend.

Wat zijn de symptomen MERS?

De patiënten bij wie tot nu toe een besmetting met MERS is vastgesteld, vertoonden verschillende symptomen. Het veroorzaakt in de eerste plaats zeer ernstige luchtwegklachten, wat zich kenmerkt door flink hoesten en ademhalingsproblemen. Dit kan gepaard gaan met koorts. Uiteindelijk kan het leiden tot ernstige longontsteking, veelal met dodelijke afloop. Het is op dit moment nog niet duidelijk of dit de gebruikelijke symptomen zijn of dat je deze verschijnselen alleen krijgt in extreme gevallen. Veel patiënten zijn al wat ouder en hebben andere kwalen.

Voor zover nu bekend is het nieuwe virus niet gemakkelijk van mens op mens overdraagbaar. De verspreiding van het virus gebeurt op dezelfde wijze als bij de griep, via hoesten en niezen. Coronavirussen zijn (buiten het lichaam) vrij kwetsbaar. Ook kun je ze goed elimineren door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen.

Het is nog niet duidelijk hoe lang de incubatietijd is. Uit enkele casussen blijkt dat de incubatietijd maximaal 10 dagen is.

Hoe wordt MERS behandeld?

Er is op dit moment nog geen vaccin beschikbaar tegen het virus. Het virus kan door middel van een laboratoriumtest aangetoond worden. Het Nederlandse kennis- en onderzoeksinstituut Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert diagnostiek uit om het nieuwe coronavirus vast te stellen. Bij patiënten die van MERS-CoV verdacht worden, zal normaal gesproken opname in het ziekenhuis volgen. Zij zullen geïsoleerd worden verpleegd.