Menstruele migraine symptomen

Wat is menstruele migraine?

Bij menstruele migraine treden migraineaanvallen op tijdens de menstruatie. Vaak beginnen de aanvallen op de eerste dag van de menstruatie, maar het komt ook vaak voor dat ze optreden in de eerste twee dagen die aan de menstruatie voorafgaan. De aanvallen trede steeds op hetzelfde tijdstip op. Menstruele migraine is doorgaans moeilijker te behandelen dan ‘gewone’ migraine.


De International Headache Society (IHS) hanteert als definitie voor menstruele migraine dat de aanval moet aanvangen op de eerste dag van de menstruatie of maximaal 2 dagen ervoor of erna. Er mogen geen aanvallen tussen de menses vóórkomen. Komt een migraineaanval ook op andere momenten van de cyclus voor, dan wordt dit ‘menstruatie-gerelateerde’ migraine genoemd. Het komt vaak voor dat vrouwen merken dat migraineaanvallen voor of tijdens hun menstruatie erger is. Dit komt doordat hormonenactiviteit een uitlokkende factor is van een aanval. Het gaat echter alleen om menstruele migraine wanneer de aanvallen niet ook op andere momenten van de cyclus voorkomen.

Wat zijn de symptomen van menstruele migraine?

De symptomen van menstruele migraine zijn vergelijkbaar met migraine zonder aura. Het begint als een eenzijdige, kloppende hoofdpijn gepaard met misselijkheid, braken, of gevoeligheid voor fel licht en geluiden. Een aura kan aan een menstruele migraineaanval voorafgaan.Hoe wordt menstruele migraine behandeld en hoe kun je het voorkómen?

Menstruele migraine wordt behandeld als iedere andere vorm van migraine. Allereerst wordt menstruele migraine aangepakt met medicijnen. Er kan daarbij onderscheid gemaakt worden tussen medicijnen voor het onderdrukken van de klachten (aanvalsbehandeling) en medicijnen die gericht zijn op het voorkómen van een aanval (preventieve behandeling). Hormonale behandeling is te overwegen in therapieresistente gevallen. Deze behandeling richt zich erop om de hoeveelheid oestrogenen constant te houden. Progesteron alleen is niet effectief gebleken. Men kan de hormonale schommelingen proberen af te zwakken door bijvoorbeeld estradiolpleisters of – gels te gebruiken. De pleister brengt men aan 2 tot 3 dagen vóór het begin van de menses en vervolgens verwisselt men deze één dag voor en ten slotte één dag na het begin van de menstruatie (dus men gebruikt 3 pleisters per menstruatie).


Geschreven door