Mazelen symptomen

Wat zijn mazelen?

Mazelen symptomen kind en volwassene, oorzaak en behandeling. Mazelen is een vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus en kan voorkomen bij kinderen onder de 15 jaar. Ook volwassenen kunnen er door getroffen worden. De medische benaming van mazelen is morbilli. Mazelen is een besmettelijke ziekte. Besmetting vindt plaats via kleine druppeltjes die met hoesten en niezen worden verspreid. Iemand met mazelen is het meest besmettelijk van 1 tot 2 dagen vóór de uitslag opkomt tot ongeveer 4 dagen erna. Gemiddeld genomen breken mazelen tien dagen na de besmetting uit. Deze periode tussen besmetting en de eerste symptomen wordt 'incubatietijd' genoemd. Er is een kleine kans dat een kind met mazelen complicaties ontwikkelt als gevolg van de mazelen.In 1976 werd mazelenvaccinatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Vaccinatie heeft tot een forse vermindering van het aantal gevallen geleid. Toch kunnen geïsoleerde uitbraken zich blijven voordoen onder bevolkingsgroepen die zich niet laten vaccineren. Het vaccin biedt aan meer dan 95% van de ingeënte personen bescherming.

Wat zijn de symptomen van mazelen?

Het begint vaak met verkoudheid, hoesten, pijnlijke, rode, waterige ogen en (hoge) koorts. Op de binnenkant van de wangen ontstaan vaak witte vlekjes met een rode stip, zogeheten Koplik-vlekken. Na een paar dagen ontstaan er vlekken op het gezicht, in de nek en de hals. Het betreft een rode, niet-jeukende huiduitslag. Na circa een week begint de uitslag langzaamaan weg te trekken.

Bij sommige kinderen verloopt mazelen vrij ernstig, met bijvoorbeeld een oorontsteking waarbij soms blijvende doofheid kan optreden. Ook kan het kind een ernstige, levensbedreigende longontsteking krijgen of er kan -in zeldzame gevallen- een acute ontsteking van de hersenen ontstaan, vaak met blijvende hersenschade. Complicaties komen vooral voor bij kinderen onder de vijf jaar of bij volwassenen die niet zijn ingeënt tegen mazelen. Vooral zeer jonge kinderen (jonger dan 1 jaar) en dan met name pasgeborenen van niet-immune moeders hebben een verhoogde kans op ernstige complicaties en sterfte. Voor volwassenen geldt dat met de toename van de leeftijd er een verhoogde kans is op complicaties.

Hoe wordt mazelen behandeld?

Tegen mazelen is geen behandeling aanwezig. Wel kunnen koorts en pijn bestreden worden. Zonder complicaties verdwijnen de klachten meestal binnen een week. Bacteriële superinfecties moeten onmiddellijk behandeld worden. Antibiotica kan voorgeschreven worden in geval van een bijkomende bacteriële infectie. Het is belangrijk dat je kind voldoende rust krijgt. Laat hem voldoende (water) drinken om uitdroging te voorkomen.


Geschreven door

  

Mazelen - Symptomen en tips

Lees verder

Als je het artikel 'mazelen symptomen' interessant vond, dan zijn deze artikelen misschien ook wel wat voor jou: