Maagzweer symptomen

Wat is een maagzweer?

Maagzweer symptomen, oorzaak en behandeling. Een maagzweer verwijst naar een zweer -een soort wondje- in het slijmvlies van de maag. Deze slijmlaag beschermt tegen de gevolgen van maagzuur. De zweer kan in de maag aanwezig zijn, maar meestal zit hij iets voorbij de uitgang van de maag, aan het begin van de twaalfvingerige darm, het eerste deel van de dunne darm. Ook in dat geval wordt het een maagzweer genoemd. Het is een mythe dat kruidig voedsel of een stressvolle baan maagzweren kunnen veroorzaken. Artsen weten nu dat een bacteriële infectie of overmatig gebruik van bepaalde medicijnen en niet stress of bepaald voedsel, de meeste maagzweren veroorzaken. Stress, alcohol en roken en andere factoren kunnen de klachten wel verergeren. Zo stimuleren roken en alcohol de aanmaak van maagzuur en irriteren deze middelen het maagslijmvlies.

Maagzweren worden veeval veroorzaakt een bacterie. De boosdoener is de bacterie Helicobacter pylori, die als één van de weinige bacteriën in staat is om in het maagzuur te overleven. Besmetting vindt meestal plaats op jonge leeftijd en kan levenslang aanwezig blijven. Het blijkt dat ongeveer één op de vijf mensen die besmet zijn met de bacterie daadwerkelijk een maagzweer ontwikkelt. Deze bacterie scheidt stoffen af die de werking van de beschermdende slijmvlieslaag verminderen, waardoor maagzuur de wand kan aantasten en er maagzweren kunnen ontstaan.

Langdurig gebruik van pijnstillers (aspirine en ontstekingsremmende pijnstillers zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen) kunnen ook een maagzweer veroorzaken. Deze middelen kunnen het maagslijmvlies irriteren en kwetsbaar maken voor inwerking van het maagzuur op de maagwand. Bij regelmatig gebruik van deze middelen kan een maagbeschermer uitkomst bieden.

Wat zijn de symptomen van een maagzweer?

Sommige mensen met een maagzweer hebben in het geheel geen klachten of wijten hun klachten aan indigestie. Brandende pijn in de maagstreek is het meest voorkomende maagzweer symptoom. De pijn wordt veroorzaakt door de zweer en wordt verergerd wanneer maagzuur in contact komt met de zwerende gebied. De pijn kan meestal overal worden gevoeld van je navel tot aan je borstbeen. Een zweer in de maag geeft vaak hevige pijn vlak na het eten en een zweer in de twaalfvingerige darm veroorzaakt daarentegen vooral pijn wanneer de maag leeg is en (dus) 's nachts. Opboeren en zuurbranden zijn twee andere courante klachten.

Minder vaak voorkomende symptomen van een maagzweer zijn:

  • Misselijkheid en braken;
  • Weinig eetlust en gewichtsverlies;
  • Soms kan een maagzweer een maagbloeding veroorzaken, te herkenen aan een zwarte, teerachtige ontlasting of aan het braken van bloed.

Hoe wordt een maagzweer behandeld?

Wanneer de maagzweer wordt veroorzaakt door de Helicobacter pylori, dan zal de arts meestal een combinatie van twee verschillende soorten antibiotica en een maagzuurremmer voorschrijven. Zuurrememmende middelen vergroten de kans op genezeing. Doordat dit middel het maagsap (tijdelijk) minder zuur maakt, kan de beschadiging in de slijmvlieslaag beter herstellen. Een antibioticum bestrijdt de bacterie.

Wanneer de maagzweer niet wordt veroorzaakt door de Helicobacter pylori, dan kan worden volstaan met een maagzuurremmer.

Verder kan de arts adviseren het gebruik van aspirine of NSAID’s te staken als het slikken van deze middelen de oorzaak is. Wanneer dat niet mogeijk is, kan een maagbeschermer uitkomst bieden.

Als je een maagzweer hebt, moet je niet roken en geen alcohol drinken. Soms kan het ook verstandig zijn om met eten je maag te ontzien door bijvoorbeeld niet dagelijks drie maaltijden te nemen, maar vijf kleine maaltijden per dag. Een speciaal dieet is niet nodig. Wel is het mogelijk dat je bepaalde soorten voedsel en drank niet goed verdraagt. In dat geval kun je die beter niet meer tot je nemen.

Lees verder

Als je het artikel 'maagzweer symptomen' interessant vond, is één van deze artikelen misschien ook wel wat voor jou: