Maagontsteking symptomen

Wat is een maagontsteking of gastritis?

Maagontsteking symptomen, oorzaak en behandeling. Maagontsteking -ook gastritis genoemd- is een ontsteking aan het maagslijmvlies, dat vaak voorkomt bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Gastritis wordt zelden gezien bij kinderen. Overmatig drankgebruik en roken zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van maagontsteking. Meer dan de helft van de mensen van 50 jaar en ouder heeft gastritis, maar heel vaak weten ze dit niet omdat ze niet of nauwelijks last van klachten hebben. De aandoening kan zich zowel chronisch als acuut manifesteren. Vaak ontwikkelt een maagontsteking zich geleidelijk, de chronische variant komt vaker voor dan de acute. Als je een maagontsteking hebt, is pijn of ongemak in het bovenste deel van de buik de meest voorkomende klacht. Gastritis kan worden veroorzaakt door irritatie of beschadiging van het maagslijmvlies als gevolg van overmatig alcoholgebruik, chronische braken, stress of het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals aspirine of andere anti-inflammatoire geneesmiddelen. Het kan ook worden veroorzaakt door een van de volgende zaken:

  • Een besmetting met de bacterie Helicobacter pylori (H. pylori), een bacterie die leeft in de slijmlaag van de maag, het maagslijmvlies. 
  • De ziekte van Crohn kan ook leiden tot chronisce gastritis.
  • Infecties veroorzaakt door bacteriën en virussen.

Als gastritis onbehandeld blijft, kan dit leiden tot ernstig bloedverlies en is er een verhoogde kans op het ontwikkelen van maagkanker.

Wat zijn de symptomen en klachten van een maagontsteking?

Veel mensen met gastritis hebben nergens last van. Als je wel symptomen hebt, dan kunnen deze bestaan uit:

  • verminderde eetlust;
  • brandende pijn in de maagstreek;
  • een vervelend gevoel maagstreek;
  • vol en opgeblazen gevoel nog voor het beëindigen van de maaltijd;
  • gespannen buik; 
  • misselijkheid en braken;
  • zwarte, teerachtige ontlasting als gevolg van bloedverlies.

Hoe wordt een maagontsteking behandeld?

Allereerst is het van belang om de uitlokkende factoren op te sporen en er korte metten mee te maken. Deze factoren kunnen liggen op het gebied van leefstijl, zoals roken, (overmatig) alcoholgebruik en langdurig gebruik van pijnstillers als NSAID's. Ook als andere medicijnen de boosdoener zijn, zal de (huis)arts bekijken welke alternatieven er zijn. Als er geen enkel geschikt alternatief is, zal je naast de geneesmiddelen tevens middelen moeten nemen om een gastritis te voorkomen.

Een infectie met de bacterie Helicobacter pylori kan worden behandeld met een antibioticumkuur. Dit kan gecombineerd worden met een medicijn die de maagzuurproductie remt en tegengaat.

Lees verder

Als je het artikel 'maagontsteking symptomen' interessant vond, is één van deze artikelen misschien ook wel wat voor jou: