Longontsteking symptomen

Wat is een longontsteking?

Wat is een longontsteking, wat zijn de symptomen longontsteking en hoe wordt een longontsteking behandeld? Een longontsteking is een ontsteking van de longblaasjes, wat vaak wordt veroorzaakt door een infectie, waarbij ziekteverwekkers als bacteriën, virussen, schimmels of parasieten in het spel zijn. De oorzaak van een longontsteking is vaak een bacteriële infectie. Longontsteking wordt bijna altijd veroorzaakt door pneumokokken. Vaak is (een deel van) één long aangedaan en soms beide longen, wat levensbedreigend is. In de afbeelding hiernaast zijn beide longen aangedaan; de longontsteking is de witte substantie in het onderste deel van elke long.De symptomen van een longontsteking kunnen variëren van mild tot ernstig. De behandeling hangt af van de oorzaak van delongontsteking, de ernst van de klachten, je leeftijd en je algehele gezondheid. Een lichte longontsteking kan thuis worden behandeld. Bij een ernstige longontsteking en bij kinderen, ouderen en verzwakte mensen, is een ziekenhuisopname nodig. De meeste gezonde mensen herstellen binnen één tot drie weken van een longontsteking. Een longontsteking kan worden voorkomen door de jaarlijkse griepprik. Door de griepprik verloopt de griep vaak minder ernstig en is de kans op complicaties zoals longontsteking kleiner. vaak handen wassen, en voor mensen met een hoog risico, het krijgen van een vaccin tegen pneumokokken longontsteking. Bij sommige mensen kan een longontsteking zeer ernstig verlopen. Deze groep mensen kan baat hebben bij een vaccinatie tegen pneumokokken, welke niet volledig beschermt maar de kans op een longontsteking wel veel kleiner maakt.

Wat zijn de symptomen van een longontsteking?

De meest voorkomende symptomen van een longontsteking zijn:

  • Hoesten (soms kun je groenachtig of geel slijm, of zelfs bloederig -roestkleurig- slijm ophoesten). Het hoesten komt voort uit irritatie van de slijmvliezen. Door deze irritatie kun je ook pijn ervaren bij het ademen;
  • Koorts, eventueel mild of hoog;
  • Rillingen;
  • Kortademigheid in rust. Door een ontstekingsreacties in de longblaasjes komt er vocht met ontstekingscellen in de longen, waardoor er minder ruimte overblijft om adem te halen. Als gevolg van een zuurstoftekort is mogelijk dat je blauw aanloopt.

Andere symptomen zijn onder meer:

  • Scherpe of stekende pijn op de borst die erger wordt als je inademt of diep moet hoesten;
  • Hoofdpijn;
  • Overmatig zweten en klamme huid;
  • Gebrek aan eetlust, weinig energie en vermoeidheid;
  • delirium of verwardheid, vooral bij oudere mensen.

De symptomen van een longontsteking kunnen erg variëren, afhankelijk van de mate waarin de longontsteking zich heeft uitgebreid en afhankelijk van de verwekkers: bacteriële of virale.

Hoe wordt een longontsteking behandeld?

Op basis van het verhaal van de patiënt (anamnese) en het lichamelijk onderzoek, vormen de basis voor het stellen van de diagnose. De arts zal met een stethoscoop naar je longen luisteren. Als je longontsteking hebt, kunnen je longen een knetterend, borrelend of rommelend geluid maken wanneer je inademt. Je hebt wellicht ook last van een piepende ademhaling, en de arts kan moeite hebben om in sommige delen van de borst geluiden van de ademhaling waar te nemen.

Aanvullend onderzoek helpt bij het stellen van de juiste diagnose en kan de ernst van de longontsteking aantonen. Bloedonderzoek laat bijna altijd verhoogde ontstekingswaarden zien. Sputum (opgehoest slijm) kan onderzocht worden om er achter te komen welk micro-organisme (bacterie, virus of schimmel) de boosdoener is en hoe die lastpak bestreden kan worden. Verder kan met een röntgenfoto van de longen de diagnose gesteld worden.

De behandeling van longontsteking is afhankelijk van het type longontsteking die je hebt en de ernst ervan, en van de vraag of je andere (chronische) ziekten hebt. De doelstellingen van de behandeling zijn om de infectie te genezen en complicaties te voorkomen.

Normaal gesproken kan een lichte longontsteking thuis behandeld worden. Pijn op de borst en koorts kunnen worden tegengegaan door middel van pijnstillers. Vaak wordt een longontsteking veroorzaakt door een bacterie. Deze kan te lijf worden gegaan door antibiotica. Een ernstige longontsteking kan leiden tot een ziekenhuisopname, waarbij medicijnen via een infuus worden gegeven. Er kan ook fysiotherapie worden toegepast om de ademhaling en het ophoesten van slijm te bevorderen. Wanneer er sprake is van een zeer longontsteking, waarbij de ademhaling en/of de bloedsomloop in gevaar is, wordt je op de intensive care opgenomen voor verdere observatie en behandeling.