Korstjes op tepel zwangerschap

Korstjes op tepel tijdens zwangerschap

Wat kan de oorzaak zijn van korstjes op tepel tijdens zwangerschap? De vorming van gele korstjes aan de tepels die ontstaan tijdens de zwangerschap hebben vaak een duidelijk oorzaak, namelijk de productie van voormelk, ook 'colostrum' genoemd. Verder kunnen uit de klieren van Montgomery (te zien als kleine bultjes in de tepelhof) reeds tijdens de zwangerschap een talg-achtige afscheiding komen. Na het opdrogen van deze substantie, kunnen er kleine korstjes achterblijven op je tepels.Korstjes op tepel: Kliertjes van Montgomery

De kliertjes van Montgomery zijn te herkennen aan kleine puistachtige bolletjes op de tepelhof (rond de tepel). Tijdens de zwangerschap kunnen deze kliertjes prominenter aanwezig zijn en groter worden. Af en toe kan er een crème-achtige substantie uitkomen. Deze substantie dient om de huid rondom de tepelhof soepel en zacht te houden, waardoor de tepels niet uitdrogen. Het beschermt de tepels niet alleen tegen uitdroging, maar ook tegen ziekteverwekkers als bacteriën en schimmels. Na het opdrogen van deze substantie kunnen er kleine korstjes rond de tepel achterblijven. Dat is een normaal verschijnsel, waar je dus niet gek van hoeft op te kijken.

Het is belangrijk om je tepels goed schoon te houden. Hoe kun je het beste je tepels en de tepelhof verzorgen? Spoel deze regio af met lauw water. Insmeren met crème of zalf is niet nodig en kan zelfs nadelige effecten hebben, zoals verstopping van poriën en overgevoeligheidsreacties.

Korstjes op tepel: Colostrum 

Colostrum is de benaming van de eerste melk die je lichaam produceert. In de laatste weken van je zwangerschap kan er vaak al wat vocht uit je tepels komen. Dit vocht is ziet er doorzichtig uit en is gelig van kleur. Aan het einde van je zwangerschap zijn de melkklieren reeds begonnen met het aanmaken van voedsel voor je baby, maar zonder zuigreflex waardoor de melk wordt afgenomen zijn de borsten nog niet in staat echte melk te produceren. Na de geboorte verandert het colostrum allengs in echte moedermelk.

Colostrum bevat veel afweerstoffen en is qua voedingsstoffen en hoeveelheid heel mooi afgestemd op de behoefte van je kind. Het heeft ook een laxerende werking, waardoor de spijsvertering van je kindje goed op gang kan komen. In de eerste dagen na de bevalling verandert de samenstelling van je voeding en na ongeveer tien dagen heeft het colostrum plaatsgemaakt voor dunnere wit-blauwe moedermelk.


Geschreven door