Koortslip symptomen

Wat is een koortslip?

Koortslip symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van een koortslip is 'herpes labialis'. Een koortslip is een vaak terugkerende virusinfectie van huid en slijmvlieze, vooral van de lippen e/of de huid daaromheen. Het wordt veroorzaakt door het herpessimplexvirus type 1 (HSV-1). Meer dan de helft van de bevolking is drager van dit virus, toch krijgt slechts een kwart van de besmette mensen bij tijd en wijle een koortslip. De een wat vaker dan de ander en sommigen slechts zeer zelden. Een koortslip wordt gekenmerkt door blaasjes, later korstjes. Dit gaat gepaard met klachten als een branderig gevoel en jeuk. Een koortslip is een onschuldige, maar wel hinderlijke aandoening die in 7 tot 10 dagen vanzelf verdwijnt.Een koortslip is besmettelijk. Het vocht in de blaasjes bevat veel van het virus, maar als de blaasjes zijn ingedroogd ben je niet langer besmettelijk. Baby's en jonge kinderen kunnen behoorlijk ziek kunnen worden van een herpesinfectie. Het virus bevindt zich slapend in de zenuwknopen van de huid. Het virus kan worden gereactiveerd door uitlokkende factoren, zoals:

  • stress
  • ziekte
  • blootstelling aan (fel) zonlicht (de huid wordt daardoor kwetsbaarder)
  • UV-straling schraal weer streng vriesweer
  • een verminderde weerstand (bijvoorbeeld bij koorts en ziekte)
  • menstruatie

Een koortslip verschijnt telkens op dezelfde plaats. Dit komt doordat het virus zich ophoudt in dezelfde zenuw en zich niet verplaatst.

Wat zijn de klachten en symptomen van een koortslip?

De eerste besmetting kan symptoomloos verlopen. Je kunt evenwel ook last krijgen van allerlei klachten, zoals:

  • koorts
  • opgezette klieren in de hals en onder de kaak
  • pijnlijke blaren en zweertjes op de lippen, het tandvlees en binnenkant van de wangen

Na ongeveer een week treedt spontane genezing op. Het virus trekt zich terug en verbergt zich in de zenuwknopen in het gezicht, waar het levenslang latent aanwezig blijft. Op een later moment kan het weer via een zenuwtak de kop opsteken en opnieuw de huid infecteren. Een tweede of latere infectie verlopen meestal minder hevig. Je krijgt dan eerst last van branderige pijn op de lip, waarna een rood plekje ontstaat. Daarop verschijnen blaasjes welke gevuld zijn met helder vocht. Deze drogen n tot een korstje en na ongeveer 7 tot 10 dagen zijn de klachten verdwenen.

Hoe kun je een koortslip behandelen?

Je kunt weinig aan een koortslip doen als je er eenmaal één hebt. Wel moet je zorgen voor een goede hygiëne, door bijvoorbeeld na aanraking van de koortslip je handen te wassen. Krab verder niet te veel aan de laesie en ga niet zoenen en vermijdt oraal seksueel contact. Het virus is besmettelijk bij direct contact. Het virus is vooral veelvuldig aanwezig in koortsblaasjes. Je moet weten dat het virus zich gemakkelijk via de vingers kan verspreiden naar nieuwe plekken, zoals de ogen of de geslachtsdelen.

Je kunt verder maatregelen nemen om een koortslip te voorkomen, zoals voorkomen dat je lippen bij vorst, schraal weer en felle zon uitdrogen. Dit kun je doen door ze te beschermen met vaseline of een lippenbalsem (met bijvoorbeeld een zonnefilter in de zomer). Verder is het zo dat een goede lichamelijke conditie, het vermijden van stress en gevarieerde, gezonde voeding een gunstig effect hebben op het voorkomen van een koortslip.

Er zijn middelen verkrijgbaar die de genezingsduur van een koortslip behoorlijk kunnen bekorten, mits je ermee begint zodra de tinteling en roodheid opkomt, welke aan een koortslip voorafgaat. Het gaat om aanstipvloeistof, crème, gel of olie, met als werkzaam bestanddeel zinkoxide of zinksulfaat. Ook kun je je toevlucht nemen tot antivirusmiddelen zoals aciclovir en penciclovir.

Geraadpleegde literatuur:

- Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.

- Hans Koch & Peter van Druenen. Diagnosewijzer - 200 aandoeningen: symptomen, diagnose, behandeling. Terra Lannoo BV, Arnhem, 2009.


Geschreven door