Keelontsteking symptomen

Wat is een keelontsteking?

Keelontsteking symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van keelontsteking is ‘faryngitis’. Een keelontsteking moet niet verward worden met keelpijn, waarbij de keel alleen wat geïrriteerd is. Bij een keelontsteking daarentegen zijn de slijmvliezen ook rood en gezwollen.

Meestal wordt een keelontsteking veroorzaakt door een virus, zoals bij een verkoudheid of bij de ziekte van Pfeiffer, maar een bacterie kan ook de boosdoener zijn. Een keelontsteking veroorzaakt acute keelpijn gecombineerd met koorts en is als besmettelijk te beschouwen.

Een keelontsteking heeft normaal gesproken een gunstig natuurlijk beloop en gaat vanzelf over binnen zeven dagen. Zo nodig kan de pijn verlicht worden door (zelf)medicatie.

Wat zijn de symptomen van een keelontsteking?

Wat zijn de symptomen van een keelontsteking? Een keelontsteking kenmerkt zich vaak door de volgende klachten:

  • keelpijn, zere keel;
  • koorts;
  • pijn bij slikken of moeite met slikken;
  • oorpijn, die verergert bij slikken;
  • rode, gezwollen slijmvliezen en (soms) doen de keelamandelen ook mee, mogelijk met witte of witgele stippen en dik slijm;
  • opgezette en gevoelige lymfklieren in de hals.

Bijkomende klachten in geval van een virus zijn vaak (neus)verkoudheid en hoesten. Kinderen hebben niet zelden last van buikpijn en/of hoofdpijn. Rauwe keel en heesheid komen soms ook voor.

Als complicatie kan een peritonsillair abces optreden, een abces rond de keelamandelen, wat zich vaak uit door in ernst toenemende slikklachten. Men schat de kans op het ontwikkelen van een dergelijk abces in op minimaal 1:500.

Hoe wordt een keelontsteking behandeld?

Op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek wordt de diagnose gesteld. Bij vermoeden van de ziekte van Pfeiffer, zoals bij jongeren met langer dan een week durende keelpijn, koorts, moeheid en pijnlijke, vergrote lymfeklieren, kan aanvullende onderzoek worden uitgevoerd. Verder kan de huisarts een streptokokkeninfectie aantonen of uitsluiten door een ‘strep-test’, de traditionele keelkweek.

Een keelontsteking is in de meeste gevallen een hinderlijke, doch onschuldige klacht, die vanzelf binnen een week overgaat. Pijnstillers (bij voorkeur paracetamol) kunnen de ernst van de klachten verzachten Het blijkt dat de werkzaamheid van allerlei huismiddelen zoals regelmatige inname van koud water of een waterijsje, kamillethee, het eten van drop, niet is aangetoond. Wanneer de keelpijn langer dan 7 dagen aanhoudt of als de klachten verergeren, dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met je huisarts.

Ongeveer 10 procent van de keelontstekingen wordt veroorzaakt door streptokokken. Het voorschrijven van antibiotica bij keelontsteking heeft pas zin na bepaling of er sprake is van een bacteriologische infectie. Als een virus de boosdoener is, hebben antibiotica geen zin.

Een keelontsteking kan ook de voorbode zijn van roodvonk. Roodvonk is een besmettelijke vlekjesziekte die veroorzaakt wordt door streptokokken. Het beloop van roodvonk is in het algemeen gunstig en complicaties zijn zeldzaam. Milde klachten hoeven niet behandeld te worden met een antibioticum.