Kaliumtekort oorzaak

Wat zijn de oorzaken van een kaliumtekort?

Kaliumtekort oorzaak. Samen met natrium helpt kalium de vochtbalans van het lichaam te reguleren. Kalium is essentieel voor tal van stofwisselingsprocessen. Bovendien kan het mineraal niet gemist worden bij de transmissie van zenuwimpulsen, juiste spierwerking en voor het handhaven van een normale bloeddruk. Een kaliumtekort is een gebrek aan kalium in het lichaam. Er kunnen tal van oorzaken aan ten grondslag liggen, waaronder ziekte (vooral hevig braken en/of ernstige diarree) en slechte voeding (ondervoeding). Wanneer het lichaam niet in staat is kalium te absorberen of het ontvangt te weinig kalium in voedingsmiddelen, dan kan dit resulteren in een kaliumtekort. Een verlaagde kaliumspiegel van het bloed wordt 'hypokaliëmie' genoemd.

Eetstoornissen

Eén van de oorzaken van een tekort aan kalium zijn eetstoornissen. De twee belangrijkste eetstoornissen zijn anorexia en boulimia.

Mensen met Boulimia Nervosa hebben regelmatig last van eetbuien met controleverlies. In zeer korte tijd verorberen ze grote hoeveelheden voedsel, maar vanwege verregaande gerichtheid op gewichtscontrole en extreme overbezorgdheid over lichaamsvorm en gewicht proberen ze het weer zo snel mogelijk proberen kwijt te raken. Dat kan door braken, vasten, intensief sporten en het gebruik van laxeermiddelen.

De belangrijkste kenmerken van anorexia nervosa is het geobsedeerd zijn met eten, gewicht en lichaamsomvang. Anorexia-patiënten onderdrukken de eetlust, vertonen gestoord eetgedrag en leggen een extreem verlangen aan de dag om mager te zijn.

Kaliumdeficiëntie wordt bij anorexia veroorzaakt doordat het lichaam is uitgehongerd en verstoken blijft van waardevolle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, waaronder kalium. Zonder adequate consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan kalium, treedt onherroepelijk een tekort op. Bij boulimia ontstaat als gevolg van braken en/of het overmatig gebruik van laxeermiddelen een kaliumtekort, met als mogelijke gevolgen spierzwakte en hartritmestoornissen, wat kan leidend tot de dood. Door het hevige braken en/of het gebruik van laxeermiddelen is het lichaam niet in staat om kalium te absorberen zoals het hoort.

Slechte voeding

Slechts heel zelden ontstaat er een kaliumtekort door eenzijdige voeding. Door het eten van veel aardappelen, groente en fruit, kun je het tekort snel aanvullen.

Ziekte

Een andere oorzaak van een kaliumtekort is ziekte. Net als hevig braken, kan overmatige diarree leiden tot het onvermogen van het lichaam om kalium te absorberen.

Een stoornis van de schildklier kan van invloed zijn op de kaliumspiegels. Zo kan hyperthyreoïdie -een te snel werkende schildklier- kaliumdeficiëntie tot gevolg hebben. 

Medicijnen

Verschillende medicijnen kunnen leiden tot een tekort aan kalium in het lichaam. Geneesmiddelen waarvan bekend zijn dat ze kaliumdeficiëntie kunnen veroorzaken zijn diuretica (plaspillen), welke vaak gebruikt bij de behandeling van verhoogde bloeddruk en chronisch hartfalen. Voorts kan hypokaliëmie worden veroorzaakt door medicijnen als prednison, insuline-medicatie, enz.


Geschreven door

  

Lees verder

Vond je het artikel 'kaliumtekort oorzaak' interessant? Kijk dan ook eens hier: