Hoofdschimmel symptomen

Wat is hoofdschimmel?

De medische benaming van hoofdschimmel is 'tinea capitis' en het wordt ook wel 'ringworm' genoemd. Hoofdschimmel is een schimmelinfectie van het behaarde hoofd, de wenkbrauwen en de wimpers. Deze vorm van huidschimmelinfectie komt in Nederland niet zo heel vaak meer voor. Het wordt vooral gezien bij kinderen. De infectie kan zich op verschillende manieren voordoen. je kan last hebben van een oppervlakkige schilfering van de hoofdhuid, maar er kunnen ook kale plekken (alopecia) en diepe abcessen ontstaan.Hoofdschimmel is een onschuldige, doch vervelende aandoening. Huidschimmels zijn overal aanwezig en er is niemand die er niet mee in aanraking komt. Er ontstaat pas ene infectie op het moment dat de schimmel de huid en haarzakjes binnendringt en zich uitbreidt. Onder normale omstandigheden beschermt de huid tegen infecties, maar wanneer die bescherming minder goed werkt kan er een infectie ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de huid geïrriteerd is door frequent wassen met shampoo, als gevolg waarvan de vetzuren die de huid beschermen weggespoeld worden. De volgende mensen zijn gevoelig voor schimmelinfecties:

  • ouderen
  • mensen met verminderde weerstand (bijvoorbeeld als gevolg van chemokuren of besmetting met aids)
  • mensen met diabetes mellitus (suikerziekte)

Wat zijn de symptomen van hoofdschimmel?

Hoofdschimmel is een schimmelinfectie van de behaarde hoofdhuid, maar schimmels kunnen ook voorkomen in de baardstreek, op de onderarmen en de handruggen. Je kan last krijgen van een (langzaam uitbreidende) kale plek op het behaarde hoofd. De aangedane plek is ontstoken (er treedt rode verkleuring op), schilfert en soms zijn er puskopjes zichtbaar. Als je de plek van dichtbij bestudeerd, zie je dat de haren niet uitgevallen zijn, maar vlak boven het huifoppervlak zijn afgebroken.

Schimmels kunnen besmettelijk zijn. Bijvoorbeeld via de kam, hoofddeksels en dergelijke. Nadat de behandeling is ingezet, zal de besmettelijkheid afnemen.

Hoe wordt hoofdschimmel behandeld?

Hoofdschimmel kan na genezing littekens en kale plekken achterlaten, maar een systemische behandeling (d.w.z. een behandeling met pillen) kan dit voorkomen. De systemische behandeling duurt 4 tot 6 weken. Het middel van eerste keus bij volwassenen is 'Itraconazol'. Voor kinderen is dit middel nog niet geregistreerd en zal 'Griseofulvine' de voorkeur genieten. Lokale behandeling (met smeerseltjes) alleen is bij hoofdschimmel niet toereikend, maar kan worden toegevoegd om de kans op overdracht van de infectie te verminderen. Het gaat dan vaak om een antischimmelgel. Na de eerste week is het niet meer besmettelijk. Voor een optimaal resultaat moet je de kuur helemaal afmaken. Het duurt enige tijd voordat huid en haren zich weer hebben hersteld.

Op scholen en in de thuissituatie kan verspreiding van de infectie beperkt worden door een aantal eenvoudige maatregelen, zoals:

  • het niet dragen van elkaars hoofddeksels (petjes, hoeden, enz.);
  • het niet gezamenlijk gebruiken van kammen en haarborstels; en
  • het regelmatig reinigen van tondeuzen wanneer deze door meerdere gezinsleden worden gebruikt.


Geschreven door