Hoofdpijn door pijnstillers

Medicatieafhankelijke hoofdpijn

Hoofdpijn door pijnstillers symptomen, oorzaak en behandeling. Medicatieafhankelijke hoofdpijn kan ontstaan ten gevolge van het te vaak nemen van medicijnen tegen hoofdpijn, zoals migraine of spanningshoofdpijn. Door het overmatig gebruik van medicijnen kan je hoofdpijn chronisch worden. Terwijl je voorheen af en toe hoofdpijn had, heb je nu regelmatig last van hoofdpijn en misschien zelfs wel dagelijks. Vaak ontstaat deze vorm van hoofdpijn sluipenderwijs. Langzaamaan ga je steeds vaker pijnstillers nemen en rek je het voorschrift van de (huis)arts beetje bij beetje op. Je krijgt meer hoofdpijn, gaat weer vaker pijnstillers gebruiken en aldus beland je in een vicieuze cirkel. Overmatig gebruik van middelen tegen hoofdpijn kan dus een paradoxaal effect hebben en de klachten verergeren. Ook kan door gebruik van veel pijnstillers gewenning ontstaan, waardoor je steeds meer pijnstillers nodig hebt om dezelfde werking te bereiken.

Dezelfde soort hoofdpijn kan ook ontstaan als je veel cafeïne gebruik. Veel mensen krijgen als ze koffie weglaten, bijvoorbeeld in het weekend, last van hoofdpijn (cafeïneonthouding). Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, ice-tea, energiedranken en chocolade. Er bestaan zelfs pijnstillers met coffeïne, zoals Panadol Plus®.

Om welke medicijnen gaat het?

Bij mensen die vaak hoofdpijn hebben, is het risico van medicatieafhankelijke hoofdpijn aanwezig bij het gebruik van pijnstillers als paracetamol, acetylsalicyl, diclofenac, naproxen en ibuprofen. De specifieke migrainemiddelen zoals de triptanen (groep van medicijnen die worden toegepast om een migraine-aanval te behandelen) of ergotamine (ook een antimigrainemiddel) kunnen ook extra hoofdpijn geven, met name wanneer je er veel van gebruikt.

Behandeling van medicatieafhankelijke hoofdpijn

Er is sprake van medicatieafhankelijke hoofdpijn als je chronisch hoofdpijnklachten hebt, waar geen patroon in te herkennen valt. De hoofdpijn moet meer dan 15 dagen per maand aanwezig zijn, terwijl je één van bovenvermelde pijnstillers gebruikt. De diagnose wordt definitief gesteld als je gestopt ben met het gebruik van pijnstillers, waarna je hoofdpijn verdwenen is.

Als je hoofdpijn hebt door gebruik van veel pijnstillers, dan is volledig stoppen met de pijnstillers het enige dat soelaas biedt. Wanneer de hoofdpijn samenhangt met het gebruik van te veel cafeïne, dan doe je er verstandig aan om met de cafeïnehoudende middelen te stoppen. Het stoppen met deze pijnstillers gaat gepaard met ontwenningsverschijnselen. Na enkele weken zullen de hoofdpijnklachten afnemen. De hoofdpijn kan interfereren met je dagelijkse bezigheden, waardoor het extra moeilijk wordt om te stoppen, maar probeer toch door te zetten. Vraag eventueel je huisarts om hulp en begeleiding. Ook is het verstandig om de mensen in je naaste omgeving uit te leggen wat er aan de hand is. Vrienden, familie en naaste collega's kunnen je dan zo veel mogelijk steunen.

Uiteindelijk zal de medicijnafhankelijke hoofdpijn wegblijven en dan is het van belang om een juiste diagnose te laten stellen. De oorspronkelijke hoofdpijn kan terugkomen en het is zaak om te ontdekken om wat voor hoofdpijn het nu gaat (migraine, spanningshoofdpijn). Een hoofdpijndagboek kan hierbij helpen. Een goede diagnose betekent dat een adequate behandeling ingezet kan worden.

Geraadpleegde literatuur:

- I. Vooren (eindredactie). Zorgboek hoofdpijn. Stichting September, Amsterdam, 2011.