Hoofdluis symptomen

Wat zijn hoofdluizen?

Hoofdluizen zijn minuscule, vleugelloze, parasitaire insecten die zich voeden met mensenbloed. Een volwassen vrouwtje is een millimeter breed en nog geen drie millimeter lang en een mannetje is zelfs nog een halve millimeter korter. De jongste luizen meten net een millimeter. Luizen zijn wel altijd duidelijk dikker dan een hoofdhaar, zodat een geoefend oog ze eruit kan pikken. De hoofdluis is een parasiet en kan dus niet zonder de mens, zijn gastheer. Zonder gastheer blijven deze lastpakken slechts 48 tot 55 uur in leven. Hoofdluizen verspreiden zich in een hoog tempo.Een luis voelt zich prettig in een stabiel microklimaat en daarom voelt een luis zich het prettigst bij mensen met lang haar. Ook gaat de overstap van het ene naar het andere hoofd het gemakkelijkst als bij mensen met lang haar. Daarom worden kinderen ook vaak getroffen door hoofdluis. Kinderen steken hun hoofden tijdens het spelen gemakkelijk bij elkaar. Meisjes hebben vaker langer haar dan jongens en daarom hebben meisjes meer kans op hoofdluis.

De kleur van hoofdluis varieert: zandkleurig, roodbruin, licht blauwgrijs tot donkergrijs. West-Europese luizen zijn normaal gesproken lichter gekleurd dan de zuidelijke varianten. De luis heeft net als de meeste insecten een driedelig lichaam, bestaande uit de kop, het borststuk en een achterlijf. Op de zijkant van de kop zitten een paar donkere oogjes, waarmee hij niet veel meer ziet dan het verschil tussen donker en licht. De 'voelsprieten' van een luis zijn veel belangrijker. Hij neemt hier onder meer geur en luchtvochtigheid mee waar. Hiermee detecteert hij een goed plekje en een partner. Verder heeft de luis een mond met een krans van kromme haakjes rond een steeksnuit en kan een halve millimeter uitstulpen om een bloedvat aan te boren. Hij boort met zijn steeksnuit een halve millimeter diep de huid in en vervolgens brengt de luis wat speeksel in via een speciaal kanaaltje in de snuit. Dat spuug bevat stoffen die de stolling tegengaan. Dit speeksel veroorzaakt bij de mens jeuk. Hij voedt zich gemiddeld zes keer per dag.

Luizenvrouwtjes leggen zo'n 5 à 9 eitjes (neten) per etmaal, welke één voor één worden gelegd met tussenpozen van een paar uur. Deze eitjes die vastgeplakt zitten vastgeplakt aan een haar, vlakbij de hoofdhuid en zien eruit als grijs-witte ovale puntjes. Verwar dit niet met roos. Na circa 6 tot 9 dagen komen daar larven uit en na 7 tot 10 dagen is een larve volwassen en kan zelf ook eitjes leggen.

Wat zijn de symptomen van hoofdluis?

Hoe hoofdluis herkennen? De kleine, koelbloedige luis neemt heel snel de omgevingstemperatuur aan en als hij te snel afkoelt, is het afgelopen met hem. De hoofdluis voelt zich daarom uiterst senang op een harig mensenhoofd, welke vocht en warmte afgeeft. Door de haardos blijft het microklimaat constant. De hoofdhuid biedt verder een onuitputtelijke voedselvoorraad. Voorkeurslocaties op de hoofdhuid zijn donkere en vochtige plaatsen: achter de oren en in de nek en ook wel onder de pony.

De hoofdluis prikt gaatjes in de huid en zuigen bloed op. Bij dit proces staat de luis wat speeksel af, zodat het bloed minder snel stolt. Dit speeksel veroorzaakt jeuk. De allergische reactie kan zelfs resulteren in jeukende rode bultjes of pukkeltjes op de hoofdhuid, nek en schouders. Het kan ook zijn dat he in het geheel geen jeuk ervaart. Krabben kan ontstekingen en zelfs eczeem veroorzaken. De hoofdluis brengt in onze streken geen ziektes over.

Je kan luizen ontdekken door goed tussen de haren te kijken en dan vooral achter de oren en in de nek. Soms kun je ze zien bewegen. Je kan ook met een fijntandige kam boven wit papier de haren kammen en zo controleren of er luizen in het haar zitten. Als je kamt vallen de luizen op het papier als grijsblauwe of roodbruine spikkeltjes. Volwassen luizen zijn grijsblauw van kleur en als ze zich volgezogen hebben met bloed, dan zijn ze roodbruin. De neten zien er uit als grijswitte puntjes en kleven aan de haren.

Hoe kun je hoofdluizen behandelen en bestrijden?

De juiste aanpak kan voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt. Een adequate aanpak bestaat uit het kammen met de netenkam (de uitkammethode), eventueel gecombineerd met een antihoofdluismiddel. Het is de bedoeling dat je gedurende twee weken dagelijks kamt met een netenkam met metalen tanden. Doe dit op nat haar. Voorts is het van belang om ook huisgenoten te controleren en is het raadzaam om te melden op school, bij clubjes en vriendjes dat je kind hoofdluis heeft.

Kun je hoofdluizen voorkomen? Hoofdluis is nauwelijks te voorkomen. Het is dus geen schande als je kind hoofdluis heeft. Luizen 'lopen' erg gemakkelijk over van het ene hoofd naar het andere, vooral bij lang haar. Probeer daarom direct contact te vermijden en waarschuw bij schoolgaande kinderen ook de school om verdere verspreiding te voorkomen. Controleer verder het haar van schoolgaande kinderen wekelijks op luizen.

Geraadpleegde literatuur: Geert-Jan Roebers. Hoofdluis en andere stekers, bijters en zuigers. UItgeverij Unieboek, Het Spectrum BV, Houten, Antwerpen, 2012.

 


Geschreven door