Hoge bloeddruk en roken

Hoge bloeddruk en roken

Wist je dat roken gerelateerd is aan hart- en vaatziekten en dat roken de bloeddruk verhoogt? De meeste mensen associëren het roken van sigaretten met ademhalingsproblemen en longkanker. Maar mensen die roken hebben veel kans dat ze (ook) hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten ontwikkelen.Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak in Nederland. Ongeveer 30% van alle sterfgevallen door hart- en vaatziekten zijn direct gerelateerd aan het roken van sigaretten. Dat komt omdat roken een belangrijke oorzaak is van coronaire hartziekten, dat zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders als gevolg van aderverkalking (atherosclerose). Veel voorkomende ziektebeelden zijn het acute hartinfarct en angina pectoris. Rokers hebben twee keer meer kans op een hartaanval. Van alle rokers overlijdt volgende de Nederlandse Hartstichting uiteindelijk 1 op de 2 aan de gevolgen ervan.

Leefstijlfactoren zijn de belangrijke risicofactoren voor coronaire hartziekten. Naast roken, zijn te weinig bewegen en voeding (te weinig groente en fruit, te veel verzadigd vet), risicofactoren. Deze factoren beïnvloeden onder meer via interactie met genetische factoren belangrijke biologische risicofactoren voor coronaire hartziekten, zoals een verhoogd cholesterolgehalte, verhoogde bloeddruk en overgewicht.

De negatieve effecten van roken

Schadelijke deeltjes in tabaksrook veroorzaken:

 • Verhoogde bloeddruk: nicotine vernauwt de bloedvaten en zorgt voor een hogere bloeddruk.
 • Veranderingen in de bloedvaten: nicotine beschadigt de binnenkant van de bloedvaten en maakt deze ruw, waardoor er worden korstjes gemaakt worden en de bloedvaten langzaamaan verstopt raken. Dit heet proces wordt 'atherosclerose' genoemd.
 • Een verminderd zuurstofgehalte in het bloed.
 • Een snellere bloedstolling. 


Deze effecten op de bloeddruk, bloedvaten en stolling vergroten je risico op angina pectoris, hartinfarct, beroerte en vernauwingen van de beenslagaders (waardoor je last kunt krijgen van 'etalagebenen').

Stoppen met roken is zinvol

Stoppen met roken heeft de volgende voordelen:

 • het verlengt je leven (gemiddeld leven niet-rokers 10 jaar langer dan rokers);
 • het vermindert het risico op allerlei ziekten een aandoeningen (waaronder hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, longkanker, strottenhoofdkanker, COPD, mondholte- en keelkanker en slokdarmkanker, tandvleesontsteking, COPD, enz.);
 • het maakt het risico op allerlei luchtwegklachten kleiner, zoals respiratoire symptomen (hoesten, slijm, piepen en ademnood), vroege achteruitgang in longfunctie en (moeite met het onder controle houden van) astma gerelateerde symptomen;
 • je voelt je gezonder en je uithoudingsvermogen en conditie gaat met sprongen vooruit;
 • je zult er beter uitzien, aangezien roken huidveroudering in de hand werkt en zorgt voor verkleuring van je tanden;
 • je smaak en geur zullen verbeteren;
 • je bespaart geld.

De gezondheidseffecten van stoppen met roken beginnen direct nadat je gestopt bent. Het is dus te laat om te stoppen. Direct nadat je gestopt bent met roken, daalt de bloeddruk en binnen 24 uur neemt de kans op een hartinfarct al af. De kans op coronaire hartziekten is al na een jaar gehalveerd en na vijftien jaar is de kans op een hartinfarct ongeveer gelijk aan die iemand die nooit een sigaret heeft aangeraakt.


Geschreven door