Hiv-baby's sneller behandelen

WHO: hiv-baby's sneller behandelen

Baby's, jonge kinderen en bepaalde andere groepen met hiv, moeten eerder medicijnen krijgen. Dat staat in nieuwe (behandel)richtlijnen aangaande hiv van de Wereldgezondheidsorganisatie (Engels: 'World Health Organization', afgekort: 'WHO'). De nieuwe aanpak kan mogelijk drie miljoen levens redden in de komende tien jaar. Het advies zal het meeste invloed hebben in Afrika, waar bijna 70 procent van de mensen met hiv leven. Veel westerse landen bepleiten reeds langere tijd vroege behandeling van hiv. De WHO gaf de nieuwe richtlijnen vrij op de Internationale aids Society bijeenkomst in Kuala Lumpur, Maleisië op 30 juni 2013.



De WHO pleit ervoor dat de behandeling bij jonge kinderen in feite onmiddellijk moet aanvangen na de vaststelling van hiv, het virus dat aids veroorzaakt. Volwassenen krijgen nu medicijnen toegediend als hun aantal T-afweercellen onder de 350 zakt; dat moet volgens de Wereldgezondheidsorganisatie al bij 500 gaan gebeuren.

Recente onderzoeken lijken erop te wijzen dat mensen die het virus hebben opgelopen langer leven als zij medicijnen krijgen vóór het moment dat hun immuunsysteem aangetast raakt door het virus Een meisje de Verenigde Staten, dat binnen dertig uur na de geboorte werd behandeld, lijkt genezen te zijn. Ze is nu twee jaar oud, is kerngezond en heeft geen medicijnen meer nodig. Het geval van een Amerikaanse babymeisje met hiv die agressief behandeld werd binnen 30 uur na de geboorte suggereert dat zeer vroege behandeling kan voorkomen dat het virus ooit een voet aan de grond krijgt in het lichaam. Een aantal studies laten ook doorschemeren dat het vroeg starten van de therapie de kans dat een besmet persoon het virus doorgeeft aan een seksuele partner, drastisch vermindert.

Wereldwijd hebben ongeveer 34 miljoen mensen hiv, het virus dat aids veroorzaakt. In Nederland zijn volgens het Aids Fonds rond de 25.000 personen besmet (en dit aantal neemt toe). De nieuwe richtlijnen betekenen dat 9 miljoen extra mensen in ontwikkelingslanden in aanmerking zullen komen voor behandeling. Op dit moment krijgt slechts ongeveer 60 procent van de mensen die de levensreddende medicijnen moeten krijgen deze behandeling. De afgelopen jaren zijn de prijzen van de medicijnen weliswaar omlaag gegaan, desalniettemin zijn de kosten per persoon nog altijd ten minste 97 euro per jaar. De kosten voor het uitrollen van deze behandeling is op de kortere termijn duur, maar uiteindelijk resulteert het in minder hiv-infecties en sterfgevallen in de toekomst. Dit zal op de langere termijn kostenbesparend uitpakken.

De grotere beschikbaarheid van medicijnen heeft ervoor gezorgd dat steeds minder mensen overlijden aan aids. In 2011 waren dat er 1,7 miljoen; 100.000 minder dan een jaar eerder. In 2005 waren er nog 2,3 miljoen aids-doden.


Geschreven door