Hersenabces symptomen

Wat is een hersenabces?

Een hersenabces is een met pus gevulde zwelling in de hersenen. Deze kan zowel het gevolg zijn van een schimmel- als van een bacteriële infectie. Een opeenhoping van pus in de hersenen is een zeer zeldzaam verschijnsel. Een abces kan zowel in de grote als in de kleine hersenen voorkomen. Ook komt het voor dat er meerdere abcessen zijn, verspreid door de hersenen. Een hersenabces is in Nederland een relatief zeldzaam verschijnsel. De symptomen van een hersenabces zijn dezelfde als die van een ander ruimte innemend proces in de hersenen, zoals een hersentumor.Een risicogroep voor het ontwikkelen van een hersenabces zijn mensen met een verzwakt afweersysteem. Ook intraveneuze drugsgebruiker behoren tot de risicogroep, vanwege mogelijke besmetting via gebruikte naalden. Mannen hebben twee keer meer kans op een hersenabces.

Verreweg de meeste hersenabcessen zijn het gevolg van bacteriën die afkomstig zijn van een infectie elders in het hoofd, meestal gaat het daarbij om een oorontsteking. De infectie in het oor breekt in dat geval door naar de hersenen en daar vormt zich een abces. Maar ook een ontstoken kies of een ontstekingshaarden in de bijholte kunnen bacteriën aanvoeren naar de hersenen. Bacteriën kunnen tevens via de bloedsomloop meegevoerd worden, bij voorbeeld vanuit een infectie in de longen. In sommige gevallen kan een schimmelinfectie ook de oorzaak zijn. Verder kan een kogel of een houtsplinter voor een abces zorgen.

Wat zijn de symptomen van een hersenabces?

De symptomen van een hersenabces zijn dezelfde als die van een hersentumor of een andere aandoening in de hersenen die ruimte inneemt. De symptomen zijn:

  • hoofdpijn;
  • misselijkheid en overgeven (braken);
  • duizeligheid;
  • stijve nek;
  • mogelijk neurologische uitvalsverschijnselen of epileptische aanvallen, toevallen;
  • het optreden van een waterhoofd (hydrocefalie);
  • mogelijk koorts. 

 

Hoe wordt een hersenabces behandeld?

Bij vermoeden van een hersenabces, verwijst de huisarts de persoon door naar het ziekenhuis voor een MRI of CT-scan. Er worden drie behandelingsmethodes onderscheiden:

  1. behandeling met antibiotica als een bacteriële infectie de oorzaak is;
  2. via een gaatje in de schedel het leegmaken van het abces - het pus eruit laten lopen;
  3. het operatief verwijderen van het abces.

Welke behandeling plaatsvindt is afhankelijk van de oorzaak van het abces, de grootte, de verschijnselen, de plaats en of er meerdere abcessen bestaan. Een combinatie van bovengenoemde behandelingen kan ook plaatsvinden.

Meer dan 80% van de patiënten herstelt volledig indien het abces vroegtijdig wordt gesignaleerd en behandeld. Sommigen houden last van zogenaamde restverschijnselen, zoals epilepsie die echter met medicijnen goed te behandelen is.


Geschreven door