Hartaanval tijdens seks

Hartaanval tijdens seks

Hartaanval tijdens seks... Je hoort wel eens het verhaal dat iemand tijdens het hebben van seks een hartaanval kreeg. Welnu, onderzoekers uit Boston (VS) zagen in een meta-analyse van veertien onderzoeken dat tijdens seks of sporten het risico op een hartaanval is verhoogd. Zij publiceerden hun bevindingen in JAMA van 23 maart 2011.¹ Het blijkt dat seksuele activiteit tijdelijk meer dan 2,7 keer extra risico op een hartaanval geeft en sporten zelfs bijna 3,5 keer. Het toegenomen risico geldt vooral voor mensen die een zittend bestaan leiden en ineens gaan bewegen. Des te meer je gewend bent om te bewegen, des te kleiner deze tijdelijke toename van het risico, maar ook structureel actieve mensen hebben tijdens het hebben van seks of het verrichten van sport een verhoogd risico.

 Maar vrees niet: de absolute toename van het risico is klein. De onderzoekers waarschuwen dan ook voor het verkeerd interpreteren van de resultaten. Je hoeft seks en sport niet te vermijden. Integendeel! Eerder onderzoek heeft immers laten zien dat regelmatig bewegen de absolute kans op een hartziekte of overlijden met maar liefst 30 procent vermindert. Ook het onderhavige onderzoek laat zien dat regelmatig bewegen de risico’s tijdens seks of sporten verkleint. Artsen kunnen daarom het beste adviseren om kalm aan meer te bewegen en niet in één keer van een zittend bestaan driftig gaat sporten of seksen.

Vaker hartaanval tijdens vreemdgaan

Uit onderzoek van het Baylor College of Medicine blijkt dat vooral mannen die vreemdgaan het risico lopen om dood te gaan na een hartaanval tijdens seks. Volgens autopsierapporten van 6.000 gevallen van een plotse dood als gevolg van een hartaanval, vond deze bij 0,6 procent plaats tijdens seks. Opvallend hierbij was dat het bij 93 procent van hen om buitenechtelijke seks ging.²

 

Welke activiteiten verrichten mensen vlak voor een hartaanval?

De kans op een hartaanval tijdens de seks is in feite verwaarloosbaar. Volgens een onderzoek dat is uitgevoerd in België, heb je meer kans om na het drinken van een kopje koffie te sterven aan een hartaanval dan na een stoeipartij tussen de lakens.

De Belgische onderzoekers beoordeelden 36 studies die gericht zijn op de activiteiten van mensen kort voor een hartaanval. Meer dan de helft (56 procent) verrichtte niet een bepaalde activiteit. Hier is wat de rest (44 procent) deed:

 • zich opwinden in het verkeer (7,4%);
 • overmatige inspanning (6.2%);
 • het drinken van alcohol of koffie (5,0%);
 • zwaar vervuilde lucht inademen (4,8%);
 • in een situatie van emotionele stress verkeren (3,9%);
 • boos zijn, niet gerelateerd aan het verkeer (3,1%);
 • het eten van een zware maaltijd (2,7%);
 • plotselinge vreugde ervaren (2,4%);
 • het hebben van seks (2,2%);
 • cocaïne gebruiken (0,9%);
 • marihuana (cannabis) gebruiken;
 • (blowen) (0,8%).³

(Let op: deze lijst zegt niets over de frequentie van de activiteiten. Zo is cocaïne een belangrijke trigger van een hartaanval, maar weinig mensen gebruiken het en daarom staat het onderaan de lijst.) 


Dus ja , seks kan een hartaanval veroorzaken. Maar de statistieken bewijzen dat je meer kans hebt om een hartaanval te krijgen als je boos bent in het verkeer, aan het sneeuwruimen bent of de eregast bent op een surprise party .

Deze bevindingen werden bevestigd door Zweeds onderzoek. Zweedse onderzoekers interviewden de overlevenden van 699 hartaanvallen en vonden dat slechts 1,3 procent werd veroorzaakt door seks. Bovendien bleek dat de hartaanvallen tijdens seks vooral voorkwamen bij mensen die het minste fysiek fit waren. Het risico van een seksgerelateerde hartaanval is zeer laag, zo concludeerden de onderzoekers .

Een survey van 14 studies toonde aan dat het risico op een seksgerelateerde hartaanval het hoogst is onder degenen die het minst seksueel actief waren. Voor degenen die regelmatig seksueel actief waren, bestond er amper risico.

Noten:

[1] JAMA. 2011; 305(12): 1225-33. doi: 10.1001/jama.2011.336

[2] www.nu.nl, 'Vaker hartaanval tijdens vreemdgaan', 2 maart 2012

[3] Michael Castleman. Can Sex Cause a Heart Attack? www.aarp.org, 2 januari 2013


Geschreven door