Hartaanval symptomen

Wat is een hartaanval?

Hartaanval symptomen, oorzaak en behandeling. Een hartaanval of hartinfarct doet zich voor als de stroom van zuurstofrijk bloed naar een deel van de hartspier plotseling geblokkeerd raakt, waardoor het gedeelte van de hartspier dat geen zuurstofrijk bloed meer aangeleverd krijgt begint af te sterven.

Een hartaanval is een fase in het proces van aderverkalking, ook bekend slagaderziekteof onder de medische term atherosclerose. Dit is een sluipend ziekteproces, waarbij zich vet ophoopt in de binnenbekleding van slagaders. Een aantal risicofactoren kunnen dit proces remmen of juist versnellen. De ene risicofactor legt meer gewicht in de schaal, dan het andere risicofactor. Belangrijke risicofactoren zijn roken, hoge bloeddruk (hypertensie), het cholesterolgehalte van het bloed (des te hoger de concentratie van LDL-cholesterol in het bloed, des te groter de kans op hart- en vaatziekten), suikerziekte (diabetes melitus); zwaarlijvigheid (obesitas), gebrek aan lichaamsbeweging en een voedingpatroon met te veel verzadigd vet in vlees, zuivelproducten, eieren en een overdaad aan fastfood en onvoldoende fruit, groenten en vis.

Bij atherosclerose zet vet in de vorm van plaque op de wanden van slagaders af. Deze wordt na verloop van tijd hard en gaat verkalken. Een plaque kan scheuren, waarna het bloed reageert en bloedplaatjes zich aan het beschadigde deel hechten en er een bloedstolsel wordt gevormd. Een grote bloedstolsel kan de bloedstroom door de slagader volledig afsluiten, met een hartaanval als gevolg. De term infarct komt van het Latijnse woord infarciri, hetgeen 'volstoppen' betekent. Plaques beinvloeden ook op een andere manier een hartinfarct. Ze vernauwen namelijk de doorgang in de kransslagader, waardoor een relatief klein bloedstolsel voor een afsluiting kan zorgen.

Wanneer niet tijdig wordt ingegrepen, stroomt er te weinig zuurstofrijk bloed naar de hartspier. De spiercellen in het stroomgebied van de getroffen kransslagader sterven af en in de weken daarna vormt zich een litteken op de plaats van de afgestorven hartspiercellen. Dit litteken wordt een 'oud hartinfarct' genoemd. Door de aangerichte schade kunnen complicaties ontstaan als aneurysma (een uitpuilen van het litteken) en hartritmestoornissen. Ook kan er opnieuw een hartinfarct optreden of angina pectoris (pijn op de borst).

Wat zijn de symptomen van een hartaanval?

Bij een acuut hartinfarct treden de volgende symptomen op:

  • een beklemmende, drukkende of benauwende pijn op de borst;
  • deze pijn kan uitstralen naar de kaak, de armen of de rug;
  • over het algemeen is de pijn niet ontstaan als reactie op inspanning;
  • als je gaat zitten houdt de pijn ten minste vijf minuten of langer aan;
  • de pijn is hevig en vrij constant (scherpe steken wijst vaak niet op ene hartinfarct);
  • misselijkheid en zweten.

De klachten zijn bij vrouwen en oudere mannen vaak niet gemakkelijk te herkennen. Wanneer je denkt dat je een hartinfarct doormaakt, moet je onverwijld de huisarts (laten) bellen. In geval van een hartinfarct is direct medisch ingrijpen noodzakelijk.

Hoe wordt een hartaanval behandeld?

Vroeger was de behandeling gericht op rust gedurende zes weken, zodat het litteken de kans kreeg om sterk te worden. Ook kreeg de patiënt stollingwerende medicijnen om het risico op een nieuw hartinfarct te beperken. Tegenwoordig is de standaardbehandeling dotteren, waarbij het kransslagvat met een ballonnetje wordt opengemaakt en er een buisje (stent) wordt geplaatst dat het bloedvat openhoudt. Daarna volgt revalidatie, waarbij je gestimuleerd wordt om in beweging te komen en oefeningen te doen waarbij je hartspier sterker gemaakt wordt. Verder bestaat de behandeling van een hartaanval uit medicijnen, zoals stollingwerende medicijnen, cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers.

Geraadpleegde literatuur:
- Dr. A.J. Six (in samenwerking met dr. J.H. Kirkels, dr. R.P.J. Budde, dr. M.J.M. Cramer en drs. B.E. Backus). De cardiologie vereenvoudigd. Boom Lemma Uitgevers, Den Haag, vijfde herziene druk, 2011.
- Richard Braam en Bart Boon. Hartwijzer - Cardiologisch zapboek. Thoeris, NVVC, Amsterdam/Utrecht, 2009.