Gonorroe keel - keelontsteking

Orale gonorroe

Gonorroe is een bacteriële seksueel overdraagbare aandoening (soa). De boosdoener is de bacterie Neisseria gonorrhoeae. Het kan de vagina en baarmoedermond, de plasbuis (penis), de anus of de keel infecteren. Overdracht vindt plaats door contact met de mond, vagina, penis of anus van een geïnfecteerd persoon. Bij ontsteking in de mond of keel kan keelpijn of een keelontsteking ontstaan. Niet alle mensen met orale gonorroe zijn zich ervan bewust dat zij deze seksueel overdraagbare aandoening hebben. Dit komt omdat het vaak asymptomatisch verloopt, wat inhoudt dat je geen klachten hebt. Door een keeluitstrijkje wordt de diagnose gesteld. Behandeling vindt plaats met een antibioticum.Veel voorkomende soa

Gonorroe is een veel voorkomende vorm van SOA. De bacterie groeit en vermenigvuldigt zich snel in warme en vochtige gebieden. Het is de op drie na meest voorkomende soa in Nederland. Chlamydia, genitale wratten en genitale herpes voeren de lijst aan. Gonorroe kan mond, keel, anus,  baarmoederhals en urethra (plasbuis) infecteren.

Gonorroe kan worden overgedragen van de ene naar de andere persoon door seksueel contact. Vaginale (vaginale geslachtsgemeenschap, ofwel penis in vagina), orale (pijpen en beffen en oraal contact met het anale gebied) en anale seks zijn de meest voorkomende manieren van verspreiding van de ziekte. Mannen hebben 20% kans om besmet te raken door seks te bedrijven met een vrouw die is besmet met gonorroe, terwijl vrouwen maar liefst 50% kans lopen om gonorroe te krijgen door het hebben van seks met een besmette man. Moeders kunnen hun nany infecteren tijdens de bevalling.

Symptomen orale gonorroe

Net als elke andere gonorroe-infectie, is de incubatietijd van orale gonorroe 7 tot 30 dagen. Veelal verloopt orale gonorroe asymptomatisch. Als je wel klachten krijgt, is het vaak keelpijn of keelontsteking. Dit gaat gepaard met roodheid en soms zijn er witte vlekken zichtbaar of heb je last van witachtige of gele afscheiding. Je kan klachten krijgen als overgeven, pijn bij het slikken en koorts.

Behandeling orale gonorroe

Als je dergelijke klachten krijgt, doe je er verstandig aan om je te laten testen op orale gonorroe. Dit kan door een uitstrijkje te nemen. Behandeling van orale gonorroe vindt plaats via een antibioticakuur. Veelal betreft het de volgende soorten antibiotica:

  • Azitromycine
  • Cefixime
  • Doxycycline
  • Ofloxacine

Onbehandelde gonorroe kan leiden tot allerlei ernstige medische complicaties.