Gewone wratten symptomen

Wat zijn gewone wratten?

Wratten symptomen, oorzaak en behandeling. De officiële benaming van de gewone wrat is verruca vulgaris. Gewone wratten zijn kleine, onschadelijke, plaatselijke verdikkingen van de opperhuid, die worden veroorzaakt door 'humane papillomavirussen', ook wel HPV genoemd. Dit virus komt op de huid en slijmvliezen voor. Van het virus zijn momenteel meer dan honderd typen bekend.

 

Het uiterlijk van wratten kan verschillen, afhankelijk van de aard van de wrat en waar deze zich bevindt op het lichaam. De meeste wratten zijn verheven, bloemkoolachtige en vast aanvoelende uitgroeisels en scherp afgegrensd van de omringende, gezonde huid.

Wratten komen veel voor bij kinderen. De meeste gevallen doen zich voor in de leeftijd van 12 tot 16 jaar. Ongeveer 30% van de wratten verdwijnen vanzelf binnen 6 maanden. De meeste wratten zullen zonder enige behandeling binnen 3 jaar verdwijnen.

Wratten zijn besmettelijk. De incubatietijd –dat is de periode tussen een besmetting en het ontstaan van een wrat– kan 3 tot 6 maanden of zelfs langer bedragen.

Wat zijn de symptomen van gewone wratten?

De gewone wrat, is een rond, scherp begrensd en sterk verhoornend (eeltachtige plekken) bloemkoolachtig uitgroeisel van de huid. Ze hebben een vleeskleurig of bruin aspect.

Gewone wratten bestaan uit een kern van bindweefsel met bloedvaten, en is bekleed met laagjes epitheelweefsel (dat alle oppervlakken van het menselijk lichaam bedekt). Door de aanwezigheid van de bloedvaatjes kan de wrat gemakkelijk gaan bloeden wanneer je eraan gaat krabben.

Vaak heb je last van meerdere wratten tegelijk, vooral aan de handen, vooral rond de nagel, soms op de knieën, de ellebogen en het gezicht.

Hoe worden gewone wratten behandeld?

De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen twee jaar. Ze worden verwijderd omdat ze besmettelijk en cosmetisch minder aantrekkelijk zijn. De behandeling richt zich op vernietiging van het weefsel van de wrat, aangezien het virus zich in de cellen van de wrat ophoudt. De wrat kan op verschillende manieren verwijderd worden:

  • met aanstipvloeistoffen of -zalven op basis van salicylzuur, formaldehyde of glutaraataldehyde;
  • met vloeibaar stikstof (bevriezing);
  • het elektrisch wegbranden van wratten;
  • het onder lokale verdoving uitlepelen van wratten met een speciaal lepelvormig instrument;
  • door lasertherapie toe te passen.


Geschreven door