Galblaaskanker symptomen

Wat is galblaaskanker?

Men spreekt van kanker van galwegen of galblaas als er een kwaadaardige tumor (gezwel) is ontstaan. Bij galblaaskanker is er ongeremde celdeling opgetreden in de galwegen of galblaas. Kanker van galwegen of galblaas is relatief zeldzaam. Galblaaskanker komt niet zo vaak voor. De meeste patiënten die de diagnose te horen krijgen zijn boven de 60 jaar. Kankercellen hebben een infiltratieve groeiwijze, dat wil zeggen dat ze door ander lichaamsweefsel heen kunnen groeien. Ook kunnen kankercellen metasteren, ofwel uitzaaien. Hierbij verspreidt de kanker zich via bloed en lymfevaten door het lichaam. Wanneer galwegkanker zich uitzaait, dan is dat meestal naar de lever of de buikholte.Galblaaskanker is een zeldzame vorm van kanker. In Nederland wordt galblaaskanker jaarlijks bij ongeveer 200 mensen vastgesteld. Het is één van de weinige vormen van kanker die meer bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. Over de oorzaken van galblaaskanker is tot dusverre weinig bekend. Een risicofactor voor het ontstaan van galblaaskanker zijn galstenen. Daarnaast vermoedt men dat vrouwelijke hormonen en voeding een rol spelen in het ontstaan ervan.

Wat zijn de klachten en symptomen galblaaskanker?

Galblaaskanker veroorzaakt vaak geen symptomen voordat de omliggende organen zijn bereikt. Wanneer de galwegen door de tumor worden geblokkeerd, veroorzaakt de terugvloeiing van de gal naar de lever geelzucht die zich gewoonlijk snel ontwikkelt. Andere symptomen van galblaaskanker zijn:

  • overklaarbaar gewichtsverlies en verminderde eetlust
  • misselijkheid en braken
  • pijn rechts in de bovenbuik
  • opgeblazen gevoel
  • jeuk
  • koorts
  • algehele malaise en vermoeidheid

Hoe wordt galblaaskanker behandeld?

De behandeling van galblaaskanker is afhankelijk van het type kanker, de grootte, plaats en groeiwijze van de tumor, de mate van doorgroei in omringende weefsels, de eventuele uitzaaiingen en je algemene lichamelijke gezondheid en conditie, leeftijd en natuurlijk je wensen. De meest toegepaste behandeling is een operatie, waarbij de tumor met de galblaas operatief verwijderd wordt (galblaasresectie of cholecystectomie). Je kan heel goed zonder galblaas leven. Als er sprake is van doorgroei naar de lever, is een operatie waarbij de galblaas en een deel van de lever wordt verwijderd ook mogelijk. Als de tumor niet volledig verwijderd kan worden of als er sprake is van uitzaaiingen, kan behandeling met kankerremmende medicijnen (zogeheten 'chemotherapie') toegepast worden. Radiotherapie (bestraling) behoort ook tot de mogelijkheden.


Geschreven door